Синоптик №1 Минчо Празников пред „Ретро“: Сняг на Нова година, 7 дни големи студове

Признатият майстор на прогнозите разкрива какво време ни чака през есента и зимата

Минчо Празников е най-известният български синоптик, признат майстор на прогнозите за времето. 22 години той работи във Военновъздушните сили, а по-късно – в Националния институт по хидрология и метеорология на БАН. След половин век професионален стаж от няколко месеца г-н Празников е пенсионер. В интервю за вестник „Ретро“, който вече е и онлайн, той дава дългосрочната си прогноза за есента и зимата у нас.

– Как сте, г-н Празников? Липсват ни вашите точни прогнози за времето?
– Как се чувствам ли? Като един млад и бодър пенсионер. Хубави дни изкарах това лято в Тревненския Балкан, където съпругата ми има наследствена къща. Там наистина е истински рай. Сега вече съм в София.

– Прогнозата за лятото, която дадохте за “Ретро” преди 4 месеца, се сбъдна – много слънце и малко дъждове.
– Абе, оставете тази работа! Много и продължителни жеги ни се струпаха, бих казал, че беше адски горещо. Чак такива температури, в интерес на истината, не предполагах,че ще има. Но какво да се прави – Божа работа.

– Сега, като пенсионер, продължавате ли да се интересувате от прогнозите на колегите ви от БАН?
– Иска ми се да кажа, че вече го правя не като специалист, а като обикновен гражданин. Само че няма да бъда честен. Продължавам да се будя нощем от тревога, окъпан в пот – завалял ли е дъждът, който предишния ден официално прогнозирах. Ставам, взирам се навън. Ветровито ли е или не, облачно ли е?

– Сигурно е трудно човек да се откъсне от професионалните си навици, с които е живял половин век!
– Убедих се в това. Все още ставам и лягам с предвижданията на метеоролозите за времето, какво да се прави – нали цял живот това съм правил. Разбира се, че следя с голям интерес и циклоните, и антициклоните, и какво ли не още. За жалост обаче не разполагам вкъщи с много материали, както и с модерните техническите средства, с които боравех в лабораторията и с които сега работят нашите синоптици. Но пък това не ми пречи да си правя лични прогнози за времето.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене