Без категория

Отбелязаха 141 години от кончината на Апостола в Благоевград

паметник на васил левски

Днес Благоевград отбеляза 141г. от обесването на Васил Левски. За да почетат националния герой на паметника му на едноименния площад се стекоха десетки жители на града. Да отдадат своята почит цветя поднесоха кметът Ат. Камбитов, обл. Управител Муса Палев, фен клуба на футболен клуб Левски, д-р Вл. Пандев и още много ръководители на институции и граждани на Благоевград.

Васил Левски е обесен на 18 февруари 1873г., но за официално честване нанеговата кончина в България е приета датата 19 февруари. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. В последните си мигове се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов. В изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е“ и помолил прошка от него и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий, а също и българският народ.Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на апостола: „Дяконът се държа юнашки. Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах към „Св. София„, за да не видят турците, че плача, и си тръгнах.

В историческите извори и историографията личността на Левски се среща под различни имена и прозвища, революционни псевдоними, с които подписва писмата си, фалшиви имена за тескерета и документи, които е ползвал.

След смъртта му, през 80-те и особено 90-те години на 19 век, в широка употреба влиза Апостола на свободата или само Апостола, за което особена заслуга има Иван Вазов.

Ина Кокова

[button class=“btn_smallred“ url=“http://tv.toppresa.com/141-godishnina-ot-obesvaneto-na-vasil-levski-be-otbelyazana-v-blagoevgrad/“ text=“ГАЛЕРИЯТА СЪС СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК“]

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене