Община Благоевград е домакин на конференция „Трансгранично сътрудничество България и Гърция, време за действие“

Международна конференция „Трансгранично сътрудничество България и Гърция, време за действие“ ще бъде открита на 1 октомври от 11:30 часа в зала „22 септември“ в Благоевград. Срещата е по инициатива на евродепутата от групата на ЕНП Андрей Новаков, с подкрепата на Община Благоевград. На събитието са поканени представели на бизнеса, Неправителствени организации и граждани. На конференцията ще присъства и кандидатът за кмет за втори мандат на Благоевград д-р Атанас Камбитов.
По време на срещата, зам.-министърът на МРРБ Деница Николова ще представи Програма за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България“ 2014-2020. Непосредствено след това, евродепутатите Андрей Новаков и Мария Спираки ще разяснят ролята на ЕС за подкрепа на трансграничното сътрудничество.
В рамките на форума ще бъдат набелязани възможности за местната власт с трансграничната програма България- Гърция. По темата ще докладват Елица Николова, секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура на Президента на РБългария и Фотис Домутчидис, кмет на Синтики, Гърция. В края на срещата е предвидена дискусия, в която ще се включат участниците в конференцията.
Целта на форума е да бъде подкрепен бизнеса, в частност малките и средни предприятия и предприемачи, да се гарантира развитие на транспортната инфраструктура, както и опазването на околната среда. Освен Благоевград, програмата обхваща още три области – Смолян, Кърджали и Хасково. Бюджетът й е 129,2695,569 евро. От тях 20,751,292 евро са за бизнеса и 34,200,721 евро са за транспортна инфраструктура. 85% от средствата са Съфинансиране от Европа и 15% от България, Национален орган: Главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“, МРРБ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене