Изграждат две нови църкви в Смолянско

Две нови църкви се изграждат в Смолянска област.  Православни храмове ще има по искане на жителите в девинското село Брезе и банското Загражден. Първите копки на църквите бяха направени през това лято от архиерейския наместник архимандрит Висарион с благословението на Пловдивския митрополит Николай. Храмовете са в напреднал вече строеж. Инициативен комитет приканва за набиране на още средства, информира БНР.

„Проектите на църквите са безвъзмездно дарени- на Брезе от софийския проектант Христо Гюров, а на Загражден от Атанас Каджебов от Смолян“,каза председателят на инициативния комитет за набиране на средства за довършване на двата храма Георги Глушков от Смолян.

Финансирането за строежа на новите църкви е на благотворителна основа и то предимно от физически лица и малко юридически. Във всички държавни структури в Смолян са поставени дарителски кутии с логото на кампанията за изграждане на двата храма.

„Събраните средства ще бъдат преброени с комисия и ще бъдат внесени по банкова сметка“, допълни още Глушков.

На църквата „Св. Йоан Предтеча“ в Брезе остава да се довърши покривът и облицовката на камбанарията, както и да се положат двата кръста. Църквата „Св. Георги Победоносец“ в Загражден също има нужда от довършване. Инициативният комитет се надява до 20-ти октомври да се съберат средства и се направят покривите, за да се посрещне спокойно зимата, а напролет да се продължи с другите строително-монтажни работи. Предстои изграждането на църква и в чепеларското село Забърдо.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене