Съдбовни избори в Каталуния днес, ще се разпадне ли Испания

Барселона, Испания

Прогнозите сочат, че привържениците на независимостта, ще спечелят мнозинство в парламента на автономната област

Каталунците гласуват днес на съдбовни регионални избори. Те могат да вкарат Испания в най-тежката конституционна криза от края на диктатурата на Франсиско Франко, предават световните агенции.

Социологическите проучвания показват, че коалиция от партии, подкрепящи независимостта на Каталуния, ще спечели мнозинство в парламента на автономната област. Изборите, на които се очаква да гласуват до 5,4 милиона души, нямат конституционна сила да установят самоуправление.

Широката коалиция от леви и десни партии, подкрепящи отцепване от Испания, обаче определя гласуването като фактически вот за независимост. Правителството в Мадрид казва, че категорично ще се противопостави на всякакво заграбване на властта от Барселона.

Премиерът на Каталуния Артур Мас обяви през август при насрочването на регионалните избори, че те представляват плебисцит за независимостта на региона, което срещна решителен отпор от властта в Мадрид.

Според привържениците на независимостта изборите са игра „всичко или нищо“. В случай, че победят, те обещават да постигнат до 18 месеца независимостта на тази северозападна област със 7,5 милиона жители, който произвежда една пета от испанското богатство.

„Подготвени сме“, повтаря Артур Мас. Екипът му работи от няколко месеца по създаването на паралелна администрация, която може да поеме функциите на държава.

В края на юли каталунското правителство представи своя модел за данъчна администрация в случай на отделяне и одобри наредба закон, улесняваща трансформирането на публична кредитна институция в централна банка на Каталуния. Освен това то засили дипломатическите си усилия, за да спечели подкрепа за каузата си в чужбина.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене