Ченгета и съдии отмарят заедно на Френската ривиера

Велинградчани ни изпратиха фото-„компромати” за местните първенци

След като в предишен брой публикувахме статия със заглавие „Велинградчани отчаяни от местните магистрати”, в редакцията ни се получиха десетки обаждания от хора, които искаха да ни разкажат още подробности за скрития живот в града, наричан „СПА център на Балканите”. На електронния ни адрес бяха изпратени и снимки на някои от героите в материала ни.

Без име

Научихме, че публикацията в „ШОУ” е била предмет на обсъждане от магистратите в Пловдивския окръжен съд, по повод на написаното от нас, че никой правораздавател от Велинград и Пазарджик не се е съгласил да съди полицай Делиев. Припомняме, че същото ченге бе в дъното на т.нар. педофилско дело и се оказа братовчед на единия от подсъдимите – Васил Ковачев. След като Ковачев завежда дело срещу Делиев за набеждаване, 14 съдии си дават отвод – не искат да съдят „брат’чеда”, понеже били работели с него.

Тези дни в редакцията ни бе изпратена снимка, която, според изпращача й, давала „логичен отговор на въпроса защо съдиите не искат да съдят полицай Делиев”. Фотографията е придружена от текст, че отразява екскурзия в Монако и френската Ривиера на семействата на председателя на Районния съд Веселин Петричев и на бившия шеф на криминалната полиция в района Николай Делиев. От описанието към снимката научаваме, че на фотото са: Делиев, съпругата му Ваня, синът му с приятелката си Стефка, съдия Петричев, съпругата му и дъщеря му Елица. Пред обществото екскурзията била представена като благодарност за назначаването на Стефка за служителка в Районния съд. /?/

Припомняме, че името на полицай Делиев се прочу след скандалната акция, когато двама научни работници бяха арестувани и набедени в педофилия. Снимка на непълнолетен със събути гащи обиколи нета. Така започна т.нар. педофилско дело. „Жертвите” по него обаче се оказаха наркодилъри и крадци – Алберт Кавалов – Беро, Веселин Чолаков, Димитър Стоянов-Семето и техният тартор „бате Ангел” Гардански. Според местни хора, все повече велинградчани смятали, че Делиев е злоупотребил с власт, като на практика е мобилизирал цялата полиция по „сценарий” – да уреди срещата на непълнолетните криминогени с братовчед си, защото мразел Васил Ковачев. По време на делото наистина се оказа, че Делиев е използвал за това собствения си джиесем и този на колегата си полицай Иван Златарев.

Същевременно ченгетата знаели, че държат въпросните момчета с цели папки криминални прояви. Според информатора ни, същите момчета

оказвали сексуални услуги и на служители на общината

Доказателство за това били свидетелските показания на Гардански, в които той описва връзките им с „Юнгата пе*ераса”.

Т.нар. педофилско дело се поема от приятеля на полицай Делиев, с когото ходят заедно по екскурзии – съдия Петричев. „Трудно можем да бъдем убедени, че това е станало „на случаен” принцип!”, ни пишат от Велинград.

Изобщо, забелязва се едно неглижирано отношение към всички простъпки на тези „жертви”. Един от тях, на излизане от съда, си извади члена за снимка на репортера ни, а друг крещя в лицето на сестрата на Ковачев „да му направела свирка”. Всичко това стана пред очите на велинградски полицаи.

В споменатото дело, заведено от набедения в педофилия Ковачев срещу братовчед му полицай Делиев, в защита на униформения се явява началникът на „Икономическа полиция” – Велинград, Стоян Дринов. Нищо лошо, само дето се оказа, че освен че двамата са били колеги, били свързани и по бизнес. В къщата на Дринов имало аптека, която по документи се водела дрогерия на сина на Делиев. В нея пък работели всички роднини на полицай Дринов. Велинградчани ни правят намек, че дрогериите често са скрит бизнес с „дроги”, но не се хващаме на подобни насочвания без доказателства. Достатъчен е фактът, че за свидетел на Делиев в съда отива човек, който резонно би следвало да му е задължен, задето осигурява хляб на цялото му семейство, следователно – субективен.

Според информаторите ни, когато съдия Петричев тръгнал да кандидатства за Окръжен съд – Пазарджик, му потрябвало свидетелство за съдимост. Вместо да си го плати от джоба, го минали за сметка на съдебния бюджет, шушукали клюкарите в съда. И още – според тях

без конкурс Петричев назначил за съдебен помощник някоя си Лия?!?

Ако това е така, става въпрос за нарушение на Закона за съдебната власт.
Негови колеги допълват с усмивка: „В нарушение на Закона за съдебната власт и Конституцията на Република България е главно това, че Петричев вече 11-а година ръководи районния съд. Допустими са по закон само 2 мандата от по 5 години!”.

Очевидно велинградчани много са набрали главно на съдия Петричев, макар да не пропускат в коментарите си и прокурор Палавеев. Пишат ни, че имало „неверни данни за атестацията му” от заседание на ВСС на 17.7.2014 г.

Местните вече не се и страхуват да излязат открито срещу магистратите в града, наричан „СПА на Балканите”. Може би правосъдната реформа се нуждае главно от това – обикновените граждани да алармират, когато беззаконието се упражнява именно от овластените да прилагат закона. Тогава системата сама ще се прочисти от „гнилите ябълки”.



Прокурор Асен Палавеев прекратил разследване за далавера в местната болница

Прокурор Асен Палавеев за трети път се опитвал да стане шеф на прокуратурата в курортния град. Кандидатствал с брилянтна атестация за пред ВСС. Велинградчани обаче ни пишат, че бил замесен в укриването на далавера в местната болница. Открехват ни защо: Шефът на болницата – д-р Атанас Ташев, бил личен лекар и приятел на съдия Петричев и се ползвал с протекции и от страна на кмета Лебанов.

Етървата на главния счетоводител на общината Ангелина и снахата на полицай Делиев Стефка пък работели в съда. Когато започват да разследват д-р Ташев за неизгодни договори и съвместни медицински прегледи с частна фирма, по обвинението, че болницата е била ощетена с над 230 000 лева, целият приятелски кръг бил впрегнат да „помага” на болничния шеф. Накрая именно прокурор Палавеев прекратил разследването за неизгодните договори, а постановлението изпратил лично на кмета./?/

Еми МАРИЯНСКА
/www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене