Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Нотариуси предричат бум на кражбите на фирми

Инициатива, която да противодейства на кражбите на фирми, подема Нотариалната камара на Република България. Заради зачестилите според организацията случаи, при които се прехвърля собственост или се източват банкови сметки на търговски дружества с фалшиви документи, нотариусите планират да започнат да водят собствен регистър за корпоративни събития, при които има смяна на собствеността или на управителя.

България и Турция договориха частична либерализация на товарните превози

България и Турция ще подпишат ново споразумение, с което двустранните и транзитните разрешителни за превози на товари ще бъдат либерализирани, като разрешителният режим ще остане само за превозите от и за трети страни. Ще бъде подписана напълно нова спогодба, която да замени сегашната, тъй като тя действа от 1977 г. Това стана ясно след продължилите повече от шест часа преговори в понеделник вечер между министъра на транспорта Данаил Папазов и турския му колега в Анкара.

“Труд”

Здравната каса без резерв още през май

През май Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще е без резерв за непредвидени разходи от 279 млн. лв. Както и без другите два „буфера“ – излишъкът от 80 млн. лв. и събраните в повече здравни вноски. Това прогнозира пред „Труд“ Иван Димитров, представител на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК.

Новият Изборен кодекс на косъм

Приемането на новия Изборен кодекс до края на седмицата – срок, който сама левицата си даде, за да може той да действа за евровота през май, изглежда все по-непостижимо. Днес депутатите стигнаха до член 219, а нормативният акт има общо 495 текста и десетки преходни и заключителни разпоредби. Макар че парламентът имаше кворум, извънредното заседание бе прекратено след тъжната вест за смъртта на социалиста Димчо Михалевски, която шокира БСП.

“Сега”

Образователният министър спира реформата в училищата

След повече от десетгодишно обсъждане на образователни модели, стратегии и закони и изпълнението на проекти за десетки милиони от държавния и европейския бюджет, реформата в средното образование е пред спиране. Такава заявка направи министър Анелия Клисарова вчера, изправена пред протести на родители срещу отпадането на историята от последните два класа на гимназията.

Еврокомисар раздели ЕС на Съединени европейски щати и останалите

18-те държави от еврозоната да се обединят изцяло във фискален и политически съюз, който може да бъде наречен Съединени европейски щати, призова зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг. Тя произнесе реч в Кембридж. „Държавите от еврозоната трябва да признаят необходимостта от намиране на решение на проблема, че техните интереси са различни от тези на страните без евро“, заяви еврокомисарката.

30 лв. ще бъде предизборната помощ за 270 000 бедни

По 30 лв. ще раздаде правителството през април на около 270 000 бедни българи, става ясно от проекта на постановлението, което кабинетът трябва да разгледа. Преди това обаче то ще мине през комисията по доходите на Националния съвет по тристранно сътрудничество. Социалният министър Хасан Адемов анонсира помощта преди седмица, но с уговорката, че засега се обсъжда тя да е 30 лв., което предполагаше, че може да се намерят резерви и за повече.

“Стандарт”

Апостола под охрана

Левски ще бъде охраняван днес, както и заптиетата не са го пазели по пътя към бесилката. Жандармерия и полиция цял ден ще са накрак край паметниците на Апостола в цялата страна. Небивалите мерки за сигурност са заради опасенията от ексцесии в деня, когато се навършват 141 години от смъртта на великия българин. Страховете са, че националисти и ултраси могат да предизвикат сбивания и безредици.

Михалевски помири парламента

Малко след 14.00 часа в сряда в пленарната зала и кулоарите на парламента настъпи мълчание. Водещият заседанието зам.-председател Алиосман Имамов даде 15-минутна почивка, а депутатите от Коалиция за България се събраха за втори път през деня. Соцлидерът Сергей Станишев с просълзени очи информира своите, че е починал колегата им Димчо Михалевски.

Тайни агенти по щандовете

Тайни агенти по храните ще обикалят щандовете в магазините. Те ще се правят на обикновени клиенти и докато се преструват, че пазаруват, всъщност ще следят за нарушения в магазините. Инспекторите под прикритие ще внимават и дали техните колеги „в униформи“ си вършат съвестно работата.

“Монитор”

Къртица продава подслушвани номера

Корумпирана служителка на Държавната агенция „Технически операции” (бившата  СДОТО в МВР) е продавала информация на заможни клиенти дали телефоните им се подслушват, от кого и с какъв мотив. 50-годишната Антоанета Александрова Първанова е арестувана в понеделник на работното й място. Това съобщиха вчера на съвместна пресконференция зам. главният прокурор Борислав Сарафов, обвинител №1 на София Христо Динев, председателите на ДАТО Цветан Китов и на ДАНС Владимир Писанчев.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене