Астрономическата есен настъпва с облаци и малко дъжд

Астрономическата есен започва днес у нас в 11 часа и 22 минути с есенното равноденствие, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо.

Според метеорологията есенни са месеците – септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май – в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало /т.нар. циганско лято/, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

Със зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон – зимата. Днес ще е предимно облачно, на места, главно в Южна България, с валежи от дъжд.

Ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър, предимно от изток. Минималните температури ще са между 12 и 17 градуса, а максималните – между 22 и 27 градуса.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за септември и няма да се променя съществено/струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене