Бум на туристи в античен град край храма на Ванга

Небивал интерес в последните години на туристи към античния град Хераклея Синтика, който е край храма на пророчицата Ванга. От началото на тази година посетителите са над 30 000, до края на декември се очаква техният брой да стигне до 40 000. За сравнение – през 2013 г. те са били малко над 10 000, а през миналата година – 20 000.

Причините за този бум на туристи са няколко. „Направихме сайт в интернет на Хераклея Синтика, всеки може да заяви кога ще дойде, за да осигурим човек да ги посрещне. Античният град е само на 1 км до църквата на Ванга, много хора идват тук, след като са били в храма. Поставихме информационни табели на български и английски език. Пътят за Гърция минаваше оттук, тъй като се строеше автомагистрала „Струма“, твърди директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов. Благодарение на сайта все повече нашенци и чужденци бият път до историческата забележителност, пише „Стандарт“. Хората разбират в електронната мрежа, че има такова селище. Впечатлени са от обекта и идват, за да го разгледат.

Въпреки че магистралата вече не минава покрай древното селище, няма да има отлив на посетители. Те идват най-вече заради новите открития, а такива не липсват. На уникална и огромна обществена сграда от ранния елинизъм от 3-4 век преди Христа се натъкна екипът начело с доц. д-р Людмил Вагалински в края на август. Тя е вдигната при създаването на селището на това място. Строежът е направен от големи квадри, които са внимателно и специално обработени. Най-вероятно тази мащабна постройка е част от северния край на агората /б.а.-площада/ на древногръцкото селище. „Убеден съм, че сградата е имала обществени функции, а не е частен дом. Другото обаче са догадки – може да е била седалището на управителя на населеното място, може в нея да са се събирали на съвет старейшините. Такава ценна и мащабна находка от ранния елинизъм почти няма в страната ни“, сподели археологът.

„Посетителите се увеличават непрекъснато, това е един от най-посещаваните обекти, целта ни е да се превърне в Музей на открито. Най-важното е, че има огромен интерес към културно-историческия туризъм в региона“, твърди директорът на Исторически музей – Петрич Сотир Иванов. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене