Без категория

6000 излизат днес в защита на историята

протест

Организатори са участници във Facebook-страницата „Протест срещу премахването на задължителното изучаване на история в 11 и 12 клас“

Граждански протест пред образователното министерство ще брани днес историята в 11 и 12 клас на българските училища. Митингът е с начален час 18.30 днес, 18 февруари.

Преди дни в публичното пространство се появи информация, че Министерство на образованието и науката предвижда предметът да отпадне от програмата за последните два класа на средното образование.

Промените предвиждат увеличаване на часовете в 8 и 10 клас, но в нито един от тези класове няма да се изучава единствено българска история. От министерството заявиха, че мярката няма да бъде взета предвид в образователни реформи без публично обсъждане.

Според промените учениците ще трябва да изучават в 8-ми клас едновременно история на Римската империя, Франкската империя, България, Византия и началото на Новото време.

В 9-ти е застъпено Българското възраждане, заедно с Просвещението и всички останали важни реформи, които се случват в Европа, а само за 10-ти клас учениците ще изучават Балканската война, двете световни войни, всички конференции свързани с тях, годините на Желязната завеса и демократичните промени в държавите от Източния блок, обясняват организаторите на митинга на страницата на събитието във фейсбук.

Участие в социалната мрежа са заявили около 6000 души. Според тях най-недопустимо от всичко е, че за тези три учебни години липсва изучаването само на българска история, която ще бъде абсолютно размита в новия учебен план.

Подобна реформа е много вероятно да нанесе тежки последствия върху знанията, подготовката и цялостната обща култура на българските ученици и най-вече върху националното им самочувствие. Историята и по-конкретното българската е проводник на гражданско образование, което възпитава чувство за обществена принадлежност и национална идентичност.

Познаването на миналото разгръща кръгозора от познания на всекиго и помага за адекватно възприемане на настоящите социални и политически процеси.

Именно поради тази причина, махайки дисциплината от учебния процес в последните две години от средното образование, управляващите поставят под въпрос формирането на подрастващото поколение като отговорно и граждански активно.

Организаторите от „Българска история“ заявяват категорично, че този протест не е политически обвързан и има за цел единствено да спре тези безумни реформи и да накара обществото да заговори за нуждата от адекватно и качествено образование.

„Крайно време е като народ да започнем да се уважаваме и да имаме самочувствие, а от първостепенна важност за постигане на това е да познаваме миналото си – и славното, и трагичното“, пишат още на страницата „Протест срещу премахването на задължителното изучаване на история в 11 и 12 клас“ в социалната мрежа.

www.sandanski1.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене