Без категория

Близо 10 часа огнеборци и доброволци гасиха голям пожар в Сатовчанско

пожар
Над 200 човека се включиха в гасенето на вчерашния голям пожар, който избухна в землището на община Сатовча.
След почти десетчасова битка с огнената стъхия, на пост в района на огнището останаха доброволци.
По първоначални данни огънят е  унищожил над 500 декара гора и още толкова площи със сухи треви и храст. Периметърът на пожара е бил между трите сатовчански села  Осина, Ваклиново и Кочан.
Вчера около обяд  от Националната служба за наблюдение  е подаден сигнал в Сатовча, че гората между трите села гори. До този момент никой не е забелязал огъня  и затова не може да се предположи кога и колко време стихията е бушувала преди да започне гасенето.
След подаденият сигнал на място са се отзовали екипи от противопожарната служба в Гоце Делчев, доброволческите групи от Кочан и Сатовча, служители на ДЛС ”Дикчан”, на фирма „Верка“ и други. В момента продължават наблюденията на засегнатата от пожара територия.
Причината най-вероятно е палене на стърнища, тъй като хората подготвят нивите за пролетната сеитба. Почти всяка пролет недобросъвестни стопани, след почистване на нивите си от изсъхналите корени и стебла от реколтата си от предходната година, оставят неугасени купчини, които често се разпалват и предизвикват пожари.
Запознати коментираха ,че в последните седмици почти всеки ден доброволческите групи по селата гасят пламъци, предизвикани от небрежни стопани. Общината и ДЛС „Дикчан” за поредна година провеждат кампании с призиви за внимание от страна на земеделците по време на почистването на площите и въпреки  това процентът на пожарите по непредпазливост и недобросъвестност остава висок.
infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене