Брюксел ни спасява водния цикъл

До 200 млн. лв. по новата Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014–2020 г. ще бъдат насочени за довършване на 11-те забавени водни проекта на общини от старата екопрограма за 2007–2013 г. Причината е, че те не могат да бъдат довършени в последния, даден от Еврокомисията срок – до края на октомври. Това съобщи през седмицата пред журналисти министърът на околната среда и водите (МОСВ) Ивелина Василева.
Банско води класацията на най-рисковите проекти, след нас са и недостроените водни съоръжения в Шумен, Тервел, Ямбол, Враца, Белене, Бяла (Русенско), Видин, Исперих, Силистра и проектът на Столична община за левия владайски колектор. През юли екип на МОСВ е проверил на място изпълнението на строително-монтажните работи на всички забавени обекти.
„Банско няма да успее да приключи строежа на ВиК мрежата в западната част на града и изграждането на пречиствателната станция. На Общината беше наредено да ускори проекта и да ангажира повече строителна техника и работна ръка, но до края на октомври ще завършат само дейностите в източната част, а западната част от мрежата и пречиствателната станция ще бъдат спасени с фазиране – прехвърляне на несвършената работа от периода 2007–2013 към 2014–2020“, заяви Василева.
Европейската комисия допуска с пари от новата екопрограма да се довършват стари проекти или части от тях, но само за сектор „Води“. За сектор „Отпадъци“, където много проекти въобще не се осъществиха, Брюксел не позволява финансиране по новата програма, уточни тя. Тук обаче като проблемни се съобщават регионалната система на Бяла (Русенско) и на Ямбол, а тази в Разлог, която ще обслужва и Банско, вече не е в списъка. „Общините, които не успеят в срок да завършат проектите си, ще трябва да го направят със собствено финансиране“, предупреди Василева.
Министърът обяви още, че страната навлиза „в най-интензивния и критичен период за приключване на старата екологична програма“. Тя напомни, че бенефициентите трябва да приключат дейностите до края на октомври и да се отчетат до 31 декември. Според нея останалите забавени проекти, извън 11-те рискови, при пълна мобилизация на общините може да бъдат изпълнени в срок. До края на октомври ще приключи работата по още 9 станции, като досега с евросредства са изградени общо 39 пречиствателни съоръжения и са положени 2400 км нови ВиК мрежи.
Василева допълни, че Междуведомствената работна група, която трябваше да „чисти неясноти“ по концесията на ски зоната н Банско, е приключила доклада си и се изчаква становището на членовете на Съвета за развитие. „Към момента няма движение и той не е представен на Министерския съвет“, каза тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене