Стотици роми с нов протест в Гърмен

Тази сряда ромите от квартал „Кремиковци“ в Гърмен излизат на нов голям протест при отбивката за гетото в село Марчево. „Този път ще сме много повече от бунта миналия петък. Защото тук се върнаха много наши братя и сестри от гората, тъй като няма гъба в момента. Няма как да не реагираме, след като държавата ни мъчи. Моята къща я събориха, на нека дадат шанс на другите да си узаконят домовете.

Те са готови да го направят и да си плащат данъците“, заяви пасторът в евангелистката църква в махалата Иван Айдаров. За четвъртък е предвидено събарянето на още 17 незаконни ромски постройки. Затова ромите решили да протестират ден преди акция „Багер“. За целта в понеделник са внесли уведомление в общината, че ще проведат мирен протест от 18,00 часа на 16 септември.

„Само това ни остава. Аз винаги съм бил за мир между роми и българи. Правителството няма милост към нас. Ще бутат къщите ни. Но къде ще отидем зимата? Децата отвън ли ще спят? Ще си търсим правата в съда в Страсбург. Някои от собствениците се заканват, че ще са вътре, когато багерът бута къщата им. Друг пък се закани да запали жилището си“, каза още пасторът в ромската махала.

Ако трябва в София пред парламента ще правим колиби, там ще правим ромско гето, заканиха се част от протестиращите. Жителите на квартала се зарекоха, че този път няма да позволят на багера да срине незаконните постройки.
„Не сме срещу българите, искаме само да защитим домовете си, не може десетки деца да са на улицата, иде зима“, обясниха бунтарите от ромското гето.

В края на юни бяха съборени 4 незаконни къщи в квартала, а в началото на миналата седмица бутнаха още 6. Така около 50 души останаха без покрив. Според останалите без дом това е дискриминация спрямо тях и нечовешко отношение. Предвидени са за премахване още 114 незаконни постройки, за които има издадени заповеди през 2011 г. от ДНСК.
standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене