Кукери от Благоевград подготвят пищен събор със съкварталци

Костюмът на кукера излиза поне 4000 лева

Една от най-голeмите кукерски групи в община Благоевград – тази в квартал „Струмско”, кани своите съкварталци на голям събор днес. Инициатор на събитието е 44-годишният Венцислав Лудачки, водач на сурвакарите, които наброяват над 200 души.

За доброто настроение на гостите ще се погрижат народната певица Радостина Паньова, сестрите Мария и Магдалена Филатови и певецът на македонски песни Георги Гоцев. Началото на веселбата е в 17,00 часа. Съборът ще се проведе на площада в старата част на жилищния комплекс.

„Осигурили сме забавления и за децата – батут, игри, лакомства. Събираме хората, за да им покажем, че пазим ревностно тази традиция и я предаваме от поколение на поколение. Най-радостното е, че все повече младежи и деца се включват в нашата група и с всяка изминала година числеността ни расте”, заяви Лудачки.

Кукерите в квартала вече се подготвят за празниците, които започат в пърия ден на следващата година. Емисари обикалят страната в търсене на хубави кукерски кожи. Костюмът излиза поне 4000 лева, пресмята водачът на кукерите в „Струмско”. Най-важното в днешния ден е гостите и организаторите на събитието е да се почерпят за здравето и на сурвакарите, и на всички жители на квартала.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене