ЛЪЖИТЕ И ИСТИНАТА ЗА ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОБЩИНА ДУПНИЦА

Чимев не само не е намалил задълженията, а и драстично ги е увеличил. Да живее пропагандата!!!

Тъй като наближават избори, пропагандата на различните кметски екипи започва да работи с пълна сила. Такъв например е случая с кмета на Дупница. Наскоро го видяхме да получава импровизиран чек за субсидии по т.нар. ”Норвежка програма”. Тази програма ще отпусне на община Дупница около 700 000 лв за енергийни мерки в болницата и детски градини. Та си спомнихме за друг един чек, на който Чимев получава приз за първо място по усвояване на еврофондове. След само две години, след провала на проектите за депо и за пречиствателна станция, Дупница е под средното равнище за страната по усвояване на европари. Чекът стои в някое мазе, но внушението че Чимев е успешен си остава. Пропагандата си свърши работата.

57-01-metodi-chimev121Но тук думата ми е за друго – за постоянните оправдания на кмета и екипа му за наследени огромни задължения, които те са възстановили. И ако първата част е вярна, то втората е абсолютна ЛЪЖА!!! Но нека погледнем цифрите безпристрастно:

І. Задължения към банки
В началото на мандата през 2011 г задълженията на Община Дупница към различни банки и кредитори възлизат на около 3,5 млн. лева. През 2014г. кмета предложи, а Общинския съвет одобри поемане на нов облигационен заем в размер на около 3,5 млн.лева, с който се извърши рефинансиране на горните кредити, но срока бе удължен до 2024 година. Тоест, нека и днешните деца да плащат!!! А и „цената” на новия кредит бе около 1,1 млн. лева нови задължения под формата на лихви и такси за тези 10 години.
В следствие на този кредит кмета си спести плащания по старите кредити в размер на 1 млн.лева.!!!

ІІ. Просрочени задължения
В началото на мандата през 2011 г просрочените задължения на Община Дупница към строители, доставчици и други контрагенти възлизат на 11,6 млн. лева. Това е по официална справка на кмета.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене