Селяни от санданско дебнат за бежанци край границата

Жители на пограничните села в община Сандански следят за появата на непознати и съмнителни хора и автомобили. Най-бдителни са в селищата в района на с. Катунци, които са най-близо до граничната бразда. „В момента сме по лозята, тъй като започна брането на някои сортове грозде. Но не забравяме да наблюдаваме за евентуални бежанци и каналджии. Говори се, че ги прекарват през „зелена граница“ в съседна Гърция“, твърдят мъжете в село Враня.

Най-сериозна е ролята на гардовете на лозовите масиви, които си отварят очите на четири. Лозята в района се охраняват от патрулни двойки дори и нощно време. След кризата с бежанската вълна те трябва да дебнат не само за крадци на селскостопанска продукция, но и за появата на имигранти, разкриват селски управници на населени места, които са до планината Славянка.

Охранителите на земеделските имоти са инструктирани да позвънят на кметовете и на Гранична полиция при появата на съмнителни лица. „не бива сами да предприемат никакви действия, а само да информират компетентните власти. За да не стане някоя беля, ако се стигне до саморазправа между нашите пазачи и водачите на бежанците“, разкриват кметските управници.

На бартер сме с Гранична полиция, ние им съдействаме за опазването на границата, а те пък ни помагат в охраната на лозята, твърдят местните хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене