ВИДЕО: До края на октомври, в Гоце Делчев ще бъде готова отдавна мечтаната многофункционална спортна зала

Да се реализира половин-вековната мечта на неврокопчани за спортна зала в Гоце Делчев е на път да се сбъдне в края на месец октомври, увериха от общинската управа. Идеята за спортна зала в града е от 70-те години на миналия век и дори в началото на 80-те започна строителството й. Появилият се по-късно проблеми с подпочвени води се оказа, че терена е неподходящ и обектът бе изоставен. Едва през 2005-та година, в края на мандата на НДСВ с царска пищност, тогавашния министър на спорта Васил Иванов – Лучано удари кирката в асфалта на тренировъчното игрище до стадиона, пусна багерите да копаят демострационно и тържествено обяви първата копка на спортния обект. Да, ама не! Нещо се случи! Пари от министерството не бяха преведени и царските обещания не бяха изпълнени. От последвалото го коалиционно правителство с министър на спорта Весела Лечева отново уж бяха „заделени“ някакви средства за спортната зала в Гоце Делчев. С тях бяха изградени само бетонните отливки на трибуните, но поради настъпилата финансова криза през 2007-ма година отново бе прекъснато финансирането на строежа. През следващите години сагата по доизграждането на спортната зала продължи. Министри и местни  бизнесмени обещаваха финансиране но никой не удържа на обещанията си. Едва точно преди една година, на 8. Септември 2014-та година, спортното министерство отпусна нужните 3 350 000 лв., и започна същинското изграждане на спортна зала. Предвиждаше се, залата да бъде открита в началото на тази година, но въпреки закъснението, неврокопчани се радват, че все пак, ще имат повод за радост в края на октомври.

Зам. кмета на Гоце Делчев, Богдан Боцев опроверга слуховете, че поради недостиг на средства, строителството е спряно. „Заради наложените нови изисквания които не бяха предвидени в първоначалния проект, наложи се да се актуализира осветителната система. Това малко оскъпява проекта но общината ще го дофинансира така, че няма да има прекъсване на строителството и отлагането на откриването“, каза зам. кмета Богдан Боцев.

Многофункционалната зала в Гоце Делчев с 1350 седящи места ще бъде модерно оборудвана от типа на зала „Армеец“. Тук ще могат да се провеждат състезания по почти всички основни спортове включително и футбол на малки вратички. Освен това, в нея ще могат да се провеждат турнири и да тренират местните клубове по художествена гимнастика, бойни изкуства, тенис на корт и др. Залата ще бъде пригодена и за провеждането на концерти и други масови културни мероприятия. Не е вярна скорошната публикацията в някои медии, че от проекта е отпаднала хотелската част. В спортният комплекс влиза и хотел с леглова база от 45 места, който с приоритет ще се ползва от гостуващи спортисти но при възможност ще бъде достъпен и за обикновени граждани. Ресторант, кафе и бар, допълват сградния фонд на спорния комплекс в Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене