Продължава политическият натиск върху ВиК – Петрич

Продължава политическият натиск върху ВиК – Петрич, заяви вчера на заседанието на председателския съвет управителят на общинското дружество Илиан Ушев.

Завчера частният съдия изпълнител Шукри Дервиш е вдигнал размера на сумата по единия от трите наложени досега на предприятието запори. По изпълнителното дело на „Анкер груп” са присъединени публичните вземания на НАП за текущо ДДС и съставен акт. Размерът на санкцията по акта е 100 000 лева, задълженията по това дело на ВиК стават 140 000 лева, каза Ушев.

„Още утре (днес – б. а.) сигнализираме прокуратурата и Камарата на частните съдия изпълнители за действията на господин Дервиш. Ние погасихме около 8000 лева, заради които беше наложеният запор от „Анкер груп”. Вместо да получим възможността да ползваме тези пари, получаваме многократно увеличаване на запора. Господин Дервиш е проявил завидна самоинициатива, тъй като от страна на НАП няма заявено желание за налагане на запор. Защо частният изпълнител е присъединил тази сума, без НАП да иска това, не знам. Още повече че събирането на тези публични задължения става не от частен съдия изпълнител, а от държавен. Ние имаме споразумение с НАП, по което регулярно погасяваме задълженията си по план.

Кантората на господин Дервиш не ни оказава никакво съдействие в получаването на документи и информация. Ние получихме съобщението за увеличаването на сумата по запора не от кантората на господин Дервиш, а от банка”, заяви Ушев

„Отново твърдя, че има политически натиск върху ВиК – Петрич. За пръв път общината не си е превела дължимите за вода суми към ВиК за миналия месец. Това е прецедент. Държа да отбележа, че сумата от 103 000 лева, която Общински съвет гласува за подпомагане на дейността на ВиК в тази тежка ситуация, все още не е преведена от Общинската администрация.

Нещата стават все по-трудни. Работниците и служителите във ВиК не получиха заплатите си за миналия месец, може да не получат възнагражденията и за този. Не е изключено те да започнат да отказват да изпълняват задълженията си. Пак казвам, че е възможно да изпаднем в ситуация да не можем да поддържаме водопровода и да не сме в състояние да реагираме при аварии”, заключи Ушев./Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене