Ромски пастор от Гърмен плаши с война, иска оставки

Продължава събарянето на незаконни постройки в Гърмен. След като вчера бяха разрушени четири от тях, днес се очаква да бъдат премахнати още две къщи, построени извън правилата, съобщава Нова ТВ.

На живо за „Здравей, България“ ромите от „Кремиковци“ заявиха, че искат да останат в квартала.

„По време на управлението на Ахмед Башев нито една колиба не беше срутена“, заяви жител на „Кремиковци“.

Сред хората, чиято къща попадна под багерите тази сутрин, беше и пасторът, който е и един от най-влиятелните в общността. В неговия дом живеят 15 души. Той призова за оставката на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Това мъчение ни е заради Павлова и Каракачанов. Те искат да угодят на двама-трима души от Гърмен“, заяви той, като заплаши с протести.

„Няма да има мир. Ако някой от Гърмен посмее да опита да удари някой от нашите, ще стане война. Аз няма да ги карам нищо да правят, но няма вече да ги спирам“, закани се той.

Вчерашната акция в ромската махала също не мина без напрежение. Багерът влезе в кв. „Кремиковци“ преди обед при засилено присъствие на полиция и жандармерия.

На мястото освен представители на ДНСК бяха заместник-областният управител на Благоевград Асим Адемов, кметът на община Гърмен Минка Капитанова, представители на дирекцията „Социално подпомагане“ в Гоце Делчев.

До 11:30 часа багерът събори три постройки.

В този момент се наложи намесата на медицинския екип, тъй като млад мъж от квартала припадна и бе закаран с линейка в болница.

Това предизвика вълнения, а акцията бе временно спряна. Заваля закратко и дъжд и събралото се множество около четвъртата къща за събаряне временно се разотиде.

Хората, останали без дом, потърсиха сметка от кметицата. Охраната обаче побърза да я изведе от махалата.

Петя Костова – директор на дирекцията „Социално подпомагане“ в Гоце Делчев, каза, че собствениците на къщите, за които има заповеди за събаряне днес, са отказали да подпишат декларации за временно настаняване.

За събаряне са обявени общо установените 124 незаконни строежи. Според информацията, с която разполагат социалните служби, в семействата, обитаващи тези къщи, има около 25 деца.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене