Connect with us

Бизнес

Муса Палев: Има надежда работниците да получат парите си

Published

on

муса палев

муса палев

Над 200 човека, работещи в завода за столове „Пиринска мура”АД в Банско се събраха днес пред затворените врати на предприятието в очакване на областния управител Муса Палев и водения от него екип. За да се запознаят на място с проблемите и да се намесят за решаването им, Муса Палев, заместникът му Костадин Дурчов, директорът на ОИТ Юлия Янчева, синдикалните лидери Емануил Манолов и Димитър Джупанов се срещнаха с работниците, които вече пети месец не са получавали заплати. Минути преди да започне срещата стана ясно предложението на Надзорния съвет за споразумение за етапно изплащане на трудовите възнаграждения. Работниците обсъдиха с представителите на държавната власт и синдикатите направените предложения и набелязаха корекции. Очаква се със посредничеството на държавната и местната власт да се стигне до подписване на споразумение в сряда, когато в Банско ще пристигнат членове на Надзирния съвет на „Пиринска мура”АД.

Бизнес

Успешен летен сезон за туризма отчитат хотелиерите в Разлог и Баня

Published

on

Успешен летен сезон за туризма отчитат от община Разлог. Почти двойно са се увеличили туристите за месеците юни, юли и август спрямо същия период на миналата година, а реализираните нощувки дори повече. Цифрите показват, че през трите месеца общият брой на туристите, посетили местата за настаняване в община Разлог, е 42 076, а реализираните нощувки са 129 405. През 2020 година общината е посетена от 28 248 души, които са реализирали 84 175 нощувки. Това показва, че гостите в местата за настаняване са се увеличили с 48.95%, а реализираните от тях нощувки с 53,73%. По-високият процент на реализираните нощувки е заради по-дългия престой през тази година. Хотелиери споделят, че масово туристите са наблягали на почивка от минимум пет нощувки, докато в предходни години от по-дълъг престой са се възползвали много по-малко хора.

Според хотелиерите добрите резултати са комбинация от няколко фактора – отърсване от първоначалния страх, породен от Ковид пандемията, оскъпяване на почивките в чужбина заради изискванията за писиар тест за неваксинираните лица и не на последно място – разнообразието на туристическите услуги в района и високото качество на туристическия продукт.

Електронната система ЕСТИ на Министерството на туризма показва, че най-успешен е бил месец август, което е многогодишна тенденция, предвид факта, че той е най- предпочитаният за отпуски. В цифри през юни месец община Разлог е посетена от 9455, юли от 12 828, а август от 19 793 души.

Различна е тенденцията  за хотелиерите от Баня, които споделят, че тази година се наблюдава  изравняване на посещаемостта през юли и август. Селото вече излиза няколко пъти в топ 3 на класацията за най-предпочитан СПА курорт в България, изпреварвайки дори дестинации като Сандански и Сапарева баня. Хотелиерите също са доволни

„Сезонът беше много добър. При нас специално има голямо увеличение на реализираните нощувки и прави впечатление, че юли и август се изравниха, което е нетипично. Обикновено август е най-силният месец и досега не сме имали такова изравняване. Радостното е, че интересът към Баня продължава. Има запитвания и за октомври, и за ноември, а обикновено двата месеца са много слаби. Запитванията са за уикендите, но все пак има. В предходни години запитванията бяха единици. Започнаха също и резервациите за Нова година”, каза Мария Юрганчева, чието семейство от години има семеен хотел в село Баня.

Както в Банско, така и в Баня цената на хотелиерската услуга ще се увеличи през този зимен сезон. От местния бранш споделиха, че няма как това да не се случи, предвид скока в цените, и поясниха, че увеличението ще бъде до към 20%.

в.Струма

Continue Reading

Бизнес

Както си правите майтап, Горно Дряново ще измести Ковачевица по посещаемост от туристи?

Published

on

Стана модерно туризмът в гърменско да се асоциира само със СПА туризма на Огняново, природните планински забележителности на Лещен и Ковачевица… През годините интересът към тези курортни населени места се повишаваше и това активира местни и не само инвеститори, които вложиха не малко пари в развиване на добри комплекси за релакс и почивка. Последно време обаче, когато стане въпрос за почивка в Гърменско се усеща едно пренасищане. Ако инвеститорите не вземат мерки да разнообразят предлаганите от тях услуги, могат да загубят сериозен процент от клиентите си, съветват специалисти.

Ето за планинското село Ковачевица, тенденцията е точно такава. От години не се инвестира в развитието на туризма там. Няколко влиятелни бизнесмени, издатели и феодали като кметският наместник, са взели селото в свой плен и пречат на чистият туризъм, жалват се хората от селото. Дават пример че съседното село Горно Дряново започва да предизвиква по голям интерес за посещение отколкото Ковачевица.

„В Горно Дряново има вече няколко къщи за гости и едно хотелче, които правят повече нощувки от най – известните същи и хотелчета в Ковачевица.

Горно Дряново е живо село, хората гостоприемни, предлаган селски уют на много по добри цени, а услугите им са безценни. Къде в Ковачевица предлагат къщи за гости с иконом, с услугата да ти сготвят автентична родопска храна? Да, в Горно Дряново това се предлага като услуга. Имаме много доволни клиенти. Храната е домашна, продуктите от селото… Това липсва на Лещен, Ковачевица, Огняново, Гърмен… Хората идват на село да опитат уникалната храна на Родопите а не консерви и продукти от Лидл или Т маркет, манджи о вкусени с вегета или полуфабрикати. Занапред ще печели само този, който предлага качествен продукт а не този, който внушава че предлага такъв. Дано всички си вземат поука.“ Това е становище от местен туроператор, който има опита и предлага доста туристически услуги от региона.

Continue Reading

Бизнес

В Родопите, Пирин и Рила луднаха по ваните Фурако!

Published

on

Нова мода сред собствениците на луксозни вили и къщи за гости пламна от известно време. Представете си само гъзарията – да вали сняг а вие да сте във  вана с гореща вода при това надред собствената си морава. 

Възможно ли е СПА но на планина. Възможно е със ваните Фурако. Да, това не е баня в обичайния за нас смисъл, това е специален вид гореща вана, която има собствена печка за затопляне на вода. Случи се така, че в Япония няма бани, познати на всички европейски народи, но се появи такова оригинално и уникално изобретение като фурако. Има два основни типа на тези продукти, които се различават по начина, по който се намира фурната, всеки от които ще разгледаме по -подробно, обективно подчертаваме всички силни и слаби страни.

Фурако, с извадената фурна извън сградата, се появи сравнително наскоро. С развитието на технологията стана възможно да се инсталира фурната отделно, като по този начин се освободи много вътрешно пространство. По този начин предимството на такива вани е по -големият използваем обем. От недостатъците може да се отбележи само малко по -продължително загряване на водата и малко по -голям разход на дърва за огрев. На практика това представлява каца с печка. Материалът от който е изработена е лиственица – дърво, която не гние докато е във вода. Баровците плащат от 6000 до 8000 лева за една такава „каца“ с диаметър 2 м. Топ Преса се свърза с един от производителите в град Батак, който сподели че интересът към Фурако вече става голям.

Приемат се поръчки от регионите на Гоце Делчев – Попови ливади, Родопите, Смолянско, дори Сепарева Баня….което превръща новото селско СПА в хит за региона.

Continue Reading

Бизнес

ГУМ – Сандански става модерен търговски център

Published

on

Емблематичната сграда на Градски универсален магазин (ГУМ) в град #Сандански ще се превърне в нов и модерен Търговски център.
Договорът за концесия на най-големия търговски обект в град Сандански, днес бе подписан от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов и инвеститорите, представители на „Търговски център Сандански“ ООД.
Сградата ще бъде изцяло обновена, с нов съвременен облик, облагородени прилежащи площи и покривно озеленяване.


Електрическата, водопроводната, канализационната и отоплителната инсталации ще бъдат изцяло ремонтирани и обновени, отговаряйки на всички съвременни изисквания за модерна многофункционална търговска сграда.
Фасадата на бъдещия МОЛ – Сандански ще бъде съставена от стъклени панели, като най-отгоре ще бъде разположен ресторант с открита тераса. На първи и втори етаж ще бъдат разположени магазини и търговски площи, а на третия – детски център, ресторант и офиси. Търговският център ще разполага с четири автоматични ескалатора за придвижване между етажите, модерни охлаждащи и вентилационни инсталации, ново енергоспестяващо осветление и слънчеви колектори.


Срокът за основния ремонт и модернизирането на обекта е до две години, като инвестициите в него за този период ще са на стойност над 6 млн. лева. Срокът на концесията е 35 години. За целия период, концесионерът има задължението да поддържа сградата в добро техническо и функционално състояние чрез текущи и основни ремонти за негова сметка. Същевременно спечелилото концесията дружество ще заплаща и концесионна такса, както и всички други такси и данъци за сградата.
Сградата на ГУМ в центъра на град Сандански ще придобие изцяло нов и съвременен облик, ще възвърне своята функционалност като търговски център и се очаква да се превърне в едно от любимите места за посещение от жителите и гостите на града.
Усилията и стремежът на община Сандански са насочени към създаване на по – добри условия за подобряване на икономическото развитие и бизнес средата на региона.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ