Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов откри новата учебна година в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Церемонията по откриването на новата академична година започна с полагане на венци и цветя пред паметника на патрона Югозападен университет „Неофит Рилски“. Тържествената церемония бе открита от ректора на висшето учебно заведение проф. д-р Иван Мирчев и кмета на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов.
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства първокурсници, випускници и преподаватели за началото на новата академична година в университета. „Днес е началото на Вашето бъдеще и сега за Вас от днешната Ви позиция, изборът изглежда безграничен. Някои от Вас ще упражняват професии, които днес дори не съществуват. Светът се променя много динамично. Като се връщам в годините, когато самият аз завършвах, миналия век – звучи страшно, никога не бих могъл да предвидя тези промени, които се случиха, но знанието е това , което дава сила, сигурност, знанието е богатство. Знам, че това е клише, но тези клишета са резултат от вековен опит. Къщи, пари, коли не винаги можеш да вземеш със себе си, но знанието е онова, което винаги е с теб и никой не може да ти го отнеме“, с тези думи се обърна към студентите кметът Камбитов.

Iuzi-BLТой се обърна и към родителите на студентите с думите: „Много от Вас са работили усърдно, а в някои случаи сте пожертвали много, за да бъдат децата Ви тук, но Вие по-добре от тях знаете, че ако образованието е скъпо, много по-скъпа е неграмотността.“
След приветствените слова д-р Атанас Камбитов и ректора на висшето учебно заведение проф. д-р Иван Мирчев връчиха студентските книжки на приетите с пълно отличие първокурсници.
На празнично мероприятие пред Югозападен университет „Неофит Рилски” присъстваха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, представители на изпълнителната, законодателната и съдебна власт, представители от системата на образованието, бизнеса, политици и граждани.

TaskovBL-IZU

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене