Силен международен интерес към фестивала Франкофоли в Благоевград

Патрисиа Каас, Патрик Брюел, Боб Синклер, КИО, Кристоф Уилем, Сопрано и Караван Палас поздравиха онлайн българските си фенове

 Интерес от страна на международна публика, институции и медии във връзка с „Francofolies. Благоевград” отчетоха на среща с медиите в Благоевград днес българските и френски екипи, които организират изданието на най-големия фестивал за съвременна френска музика в България. На нея присъстваха г-н Атанас Камбитов, кмет на Община Благоевград – българският продуцент на събитието, а специални гости бяха Фредерик Шарпаил – президент на Les Francofolies и Жерар Пон – Директор на неговото най-популярно ежегодно издание в Ла Рошел, Франция.
Специални видео-обръщения към българската си публика бяха подготвили едни от най-големите звезди на френската музика, които ще имат концерти в рамките на Франкофоли Благоевград – световно известните Патрисиа Каас и Патрик Брюел, електро сунг групата Караван палас, любимият на дискотеките в Европа DJ Боб Синклер, култовата френска рок група КИО и любимите на младите Кристоф Уилем и рапарът Сопрано.

От различни градове в България, Сърбия, Гърция и Македония са постъпили многобройни запитвания за подробности и програмата на събитието. Особено активни са и френските фенове на Фестивала, които традиционно следват неговите издания по света. От Община Благоевград обмислят да осигурят специални автобуси за дните 24, 25 и 26 септември, които да извозват от Летище София до центъра на Благоевград.
Събитието, което е вече обявено във Франция, се радва на широк медиен интерес, като до момента желание да отразяват на място Франкофоли в Благоевград са заявили от телевизия France 2, националните ежедневниците le Figaro и le Parisien, регионалния ежеднивник Sud Ouest и радио France Inter.

Освен най-големите френски съвременни звезди, с изпълнение в събитието ще се включат и българските артисти – Графа, Дийп зоун проджект със специалното участие на Веси Бонева, Криско и Михаела Филева. Подготвя се и богата съпътстваща програма, която има амбиция да превърне Благоевград в края на септември в световен център на франкофоните.
„Голямата изненада за публиката на българското издание на Francofolies от 24 of 26 септември е, че фестивалът ще се проведе при вход свободен , което е рядко изключение при провеждането на Francofolies , поради огромния интерес на феновете“, каза Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград. Очакванията са в края на септември във връзка с фестивала града да бъде посетен от над 10 000 туристи – българи и чужденци.
„Благоевград е реално 6-тият град в света, който ще се превърне в световен център на френската песен тази есен”, каза Жерар Пон, директор на Les Francofolies. Франкофоли се провежда традиционно в Ла Рошел, Франция и за цялото си 30- годишно съществуване в още 5 града в света – Монреал / Канада/, Спа, Белгия и издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин.“ Сподели още той. Продуцентите на фестивала бяха категорични, че са избрали града заради потенциала, който откриват като подходяща локация и оценяват желанието на екипа на Община Благоевград да развие града като дестинация за културен туризъм.
Амбицията на организаторите е „Francofolies Благоевград” да се превърне в ежегодно събитие с международна публика от цяла Европа.
Престижният фестивал Ле Франкофоли дьо Ла Рошел / Les Francofolies de la Rochelle / се провежда ежегодно в град Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно заради този фестивал, заради който всяка година пристига около 110 000- на публика.
„Francofolies. Благоевград“ ще се проведе в Благоевград от 24 до 26 септември след повече от 20- годишно прекъсване и се очаква този проект да бъде едно от големите музикални събития за 2015 г. В Благоевград фестивалът има 3 изключително успешни издания от 1991 до 1993 г., когато в България гостуват едни от най-популярните тогава фрeнски звезди.

Програмата на фестивала
24 СЕПТЕМВРИ/ четвъртък

19:30 – 20:00 /DEEP ZONE PROJECT със специалното участие на Веси Бонева

20:25 – 21:25 / KYO

21:50 – 22:50 / CARAVAN PALACE

23:15 – 00:30 / BOB SINCLAR

25 СЕПТЕМВРИ/ петък

19:30 – 20:00 / ГРАФА

20:25 – 21:30 / PATRICK BRUEL

21:55 – 23:00 / PATRICIA KAAS

26 СЕПТЕМВРИ / събота

19:30 – 20:00 / КРИСКО + МИХАЕЛА ФИЛЕВА

20:25 – 21:25 /CHRISTOPHE WILLEM

21:50 – 22:50 / SOPRANO

23:15 – 00:15 / FEDER Dj set

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене