Братя Галеви разпродават коли и оръжие за 2 млн. лв.

Цялото движимо имущество на дупнишките феодали Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, се разпродава спешно. Приближените на избягалите от закона у нас мафиоти се опитвали да намерят час по-скоро нови собственици на целия автопарк и оръжейни запаси, оставени от бившите барети след бягството им.

Общата стойност е близо 2 млн. лв. по изчисления на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, която се опита да ги конфискува, но не успя, пише „Час Пик“. За да спасят колите и пушкалата от лапите на държавата, хората им били инструктирани час по-скоро да ги продадат, макар и на много по-ниски цени.

Галеви си спасиха от конфискация уникалния мото- и автопарк, след като преди два медеца за втори път е отложено делото в Кюстендил за прибиране на имуществото на дясната им ръка Владимир Ангелов-Стъклето. Официално скъпите мотори и автомобили се водят на негово име, но според запознати те всъщност са собственост на потъналите му в неизвестност шефове.

Процесът за конфискация, който е иницииран от комисията за отнемане на имущество от престъпна дейност, не можа да стартира заради отсъствието на експерт. Същият специалист спъна процедурата и преди месец. Тогава той поиска по-дълъг срок, който му бил нужен, за да изготви икономическата експертиза на имуществото за конфискация. Този път изобщо не се яви пред магистратите и така не бе даден ход на процеса за изземане на имуществото. Става дума за за пет мотора – „Хонда“, „Ямаха“, „Кванг Янго“ и „Сузуки“. Обект на иска от страна на комисията са и десет леки коли – „Ауди А8“, БВМ Х5, „Мерцедес“, „Фолксаваген Пасат“, „Опел“, както и един камион „Фолксваген“. Според запознати именно всички тези возила били реална собственост на изчезналите босове, но формално по документи се водели на тяхната дясна ръка – Владимир Ангелов-Стъклето.

Той изтърпя 4-годишна присъда в затворническото общежитие в село Самораново. Той излезе предсрочно от затвора след наложеното му наказание като участник в групата на Братя Галеви за рекет и изнудвания. Според изявленията на самия Ангелов след излизането му от пандиза той се захванал да учи английски език. Казвал, че има намерение да започне бизнес с внос на автомобили от Западна Европа. В Дупница обаче упорито се говори, че това е само параван, зад който Стъклето реално движи делата на изчезналите му босове.

Срещу Братя Галеви също се води гражданско дело за конфискация на имуществото. Процедурата срещу потъналите в неизвестност мафиоти Ангел Христов и Пламен Галев тръгна, след като тяхната осъдителна присъда стана факт на последна инстанция. Делото срещу тях се води задочно.

Процесът срещу бившите барети тръгна по искане на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Общото имане на босовете, техните съпруги и фирмите им възлиза на стойност 4 250 189 лева и касае автомобили, недвижими имоти и дялове от фирми. Спорните имоти са в дупнишкото село Ресилово, където е палатът на Галеви. Освен това са им запорирани банкови сметки с над 800 хил. лв., дялове в 15 фирми, 10 луксозни автомобила, мотоциклети и една яхта. Автопаркът на Галеви надхвърля 667 000 лв. Преобладават коли от марките „Ауди“ и „Мерцедес“. Мистерия е къде са уникалните „Мерцедес Пулман” и 2 джипа „Тойота Ленд Круизер” със 7-а степен бронировка, с които се движеха из Дупница. Част от автомобилите вече са отчуждени, други са продадени, а един спортен „Мерцедес“ е дарен, показват документите на комисията. Същото се слувало в момента и с оръжията им.

28 оръжия – пистолети, ловни пушки и карабини, кътали през годините обявените за международно издирване дупничани Пламен Галев и Ангел Христов. Двамата братя са любители на руското ловно оръжие. Това показва експертизата на оръжейната колекция на Ангел Христов и Пламен Галев, поискана от особените защитници на двамата по делото, водено срещу тях от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

В активите им са записани общо 28 оръжия – по 14 на всеки от двамата.

Пламен Галев имал 2 револвера “Смит и Уесън” и 7 пистолета – “Зиг Зауер”, “ЧЗ-75В”, “Davis” и четири от марка “Глок”. В колекцията му влизат и 3 ловни карабини – “Сайга МЗ ЕXP-01”, “Сайга MK-03” и “Медвед-3”, която по фактури е най-скъпа. За нея Пламен се е бръкнал с 2300 лв.

Най-скъпият му пистолет е 1750 лв., а най-евтиният – 285 лв. Според експертите за оръжие Галев е дал общо 14 617 лв.

Ангел Христов пък похарчил за въоръжение още повече – 18 387,50 лв. Половината от парите отишли за 5 карабини, сред които пушка и няколко ловни карабини, сред които „Тигър“, струваща 60 000 рубли. Перлата между карабините обаче е “Хеклер и Кох”, калибър 223, купена срещу 3925 лв. Другите пари Ангел Христов-Геле пръснал за късо огнестрелно оръжие – 7 пищова и револвер, както и около 1000 лева за муниции.

Некачествени експертизи спънаха делото за отнемане на имущество на Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви. Делото се води в Кюстендилския окръжен съд под председателството на съдия Таня Костадинова.

Две експертизи – оръжейна и строителна, спънаха заседанието преди месец, тъй като едната се оказа нередовна, а другата некачествена. Адвокатите на двамата възразиха и срещу преводите на разпитите, направени в Кипър, тъй като били непрофесионални и не се разбирало кой точно е разпитвал представителите на фирмите на Галеви, регистирирани там. Делото беше отложено за края на октомври.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене