Гърменската кметица М. Капитанова върза тенекия на губернатора Б. Михайлов – остави го напразно да чака графика за настаняване на ромите, чиито къщи падат под багерите

Гърменската кметица Минка Капитанова бойкотира заповедта на областния управител Бисер Михайлов да му изпрати до края на работния ден вчера график и адреси за настаняване на ромските семейства от кв. „Кремиковци“, чиито къщи днес ще бъдат блъснати. Багерът влиза за нова серия събаряния, защото вчера изтече и друг срок – последният от гратисния период, даден на ромите за уреждане на жилищния им въпрос.

Според графика на РДНСК – Благоевград предстои да бъдат съборени още 22 незаконни постройки. Преди месец и половина паднаха първите 8, а до края на акцията общият им брой трябва да стане 124.

Адвокатът на ромите Даниела Михайлова отново обжалва пред българския и Европейския съд по правата на човека поредната заповед на Районна дирекция за строителен контрол – Благоевград за днешната акция в „Кремиковци“, а местната управа от 3 месеца се опитва да осигури подслон за хората, които остават без покрив над главите си.

Опитите за решаване на жилищния въпрос минаха през няколко етапа. През юни месец общината намери места в социални домове и в 2 изоставени сгради за обитателите на първите бутнати бараки, те обаче отказаха да се преместят и предпочетоха да се настанят при родата в съседните незаконни къщи.

В началото на август кметицата Капитанова призова съселяните си да предоставят за нуждите на ромите свободни помещения, откликнаха само двама души – местен жител и семейство от София, но ромите пак не се съгласиха да се местят.

Преди 4 дни общината разпореди на ромите да попълнят декларации за социално и имотно състояние и да декларират желаят или не да бъдат настанен във временно жилище, вчера изтече крайният срок за подаване на декларациите, но в администрацията на Гърмен не постъпи нито една.

До вчера трябваше да се изработи и устройствен план на района, за да могат жителите на квартал „Кремиковци” да си закупят по законов път парцели и да си построят законни жилища, явно обаче ПУП-ът още не е готов, щом г-ца Капитанова се разсея и остави губертартора да чака отчета й пред компютъра си цял ден. Не е изключено тя да е пратила информацията направо в ДНСК – София, предположи Михайлов малко преди да напусне кабинета си.

Регионалният министър Лиляна Павлова от 2 месеца обвинява Минка Капитанова в неадекватно поведение заради батака в ромската махала, защото незаконните постройки в „Кремиковци“ са изникнали още по времето, когато тя бе заместник-кметица, а до момента не е успяла да убеди нито едно от ромските семейства да напусне квартала и да се пренесе в законно жилище.

Същевременно вчера цял ден в социалните мрежи течеше организация за поредния вечерен протест, който българите в Гърмен организират пред сградата на кметството. Много вероятно е от днес, когато отново багер трябва да влезе в „Кремиковци“, кварталът пак да бъде отцепен от полиция и жандармерия както през юни и голяма част от юли месец, защото българите не отстъпват от позицията си към държавата: или вашите институции бутат къщите им, или ние ще влезем и ще го направим вместо тях.

Сайтът на община Гърмен, където Капитанова качва всичките си апели към българското население за помощ при решаване на казуса с „Кремиковци“, вчера цял ден беше блокиран.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене