АМ „Струма” подмина пътя за Рилския манастир

Малко след това място от магистрала “Струма” при Бобошево трябва да има директна връзка с пътя за Рилския манастир. Вместо това обаче пътниците ще слизат тук от аутобана и ще пътуват по стария път до Кочериново, съобщава „Труд”. Отсечката от магистрала “Струма” между Дупница и Благоевград, чието завършване трябва да приключи до 20 октомври т.г., няма да има пряк излаз към Рилския манастир, казаха експерти.

За да се придвижи човек към светата обител, когато идва от София, от магистралата той трябва да слезе от пътен възел “Бобошево” и да използва стария път, за да стигне до Кочериново и оттам да хване пътя за Рилския манастир. Когато идва от Гърция, трябва да мине през изхода за село Бараково и така да стигне до Кочериново. И в двата случая пътят се удължава с около 5 километра.

Проектът за магистралата, изготвен още преди години, е допуснал този сериозен пропуск – магистралата просто слиза под главен път Е-79 и така отминава разклонението за Рилския манастир, който е национален туристически обект.

От пътната агенция поискаха писмено въпрос, за да отговорят до няколко дни каква е причината. Проектът за тази отсечка обаче е дело на самата пътна агенция, а не на строителя, който просто го е изпълнил.

Същото за малко е щяло да се случи и с Петрич, който е щял да бъде подминат от магистралата. В този участък обаче агенцията навреме се е усетила и срещу 1, 5 млн. лв., дадени допълнително от бюджета, са проектирали в последния момент пътен възел, така че Петрич да има пряк достъп до аутобана.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене