Георги Андонов: Ще водя коректна и открита битка, обявявам се срещу задкулисието и подлостта

Смятате ли, че този път ще спечелите изборите?

Да. Ако не вярвах, че ще спечеля, нямаше да вляза в тази битка.

Как смятате, че ще се пропука „моделът Гоце Делчев“ – сегашният кмет управлява вече 5 мандата? Могат ли да се разместят пластовете в Общината?

Думата „статукво“ е изтъркана, но пък изпълнена със смисъл. Рано или късно статуквото започва да се пропуква – още повече когато става въпрос за модел, който ощетява хората и им налага ограничения.

Моята цел е да направя така, че хората да нямат тези ограничения, да не са встрани от това, което става в общината. Да има прозрачност, публичност в политиката на местно ниво. Диалогичност също така. Важно е мнението на гражданите – в крайна сметка никой не е в състояние по-добре от самите граждани да посочи и инициира промените, които са им нужни.

 Кое ви дава увереност за бъдещата победа?

Подкрепата, която получавам. Това, което ми споделят съгражданите ми в лични разговори – знаете, че не се срещам с тях само когато наближи време за избори. Не съм спирал да го правя, откакто бях избран за депутат, а и преди това.

Неслучайно казвам в лични разговори – сами се досещате за причините, поради които голяма част от тях не изразяват недоволството си публично. Разбирам ги напълно.

 За каква битка се подготвяте – тежка или не чак толкова?

Некоректна. Очаквам сериозни удари под кръста. Аз такива обаче не планирам да правя. Ако искаме младите хора, а и не само те, да спрат да възприемат политиката като мръсна дума, трябва веднъж завинаги да сложим край на задкулисието и подлостта.

Изборите са състезание, в което всеки влиза с конкретна подготовка, цели  и качества. Хората определят кой ще бъде победител.

 Как ще спечелите доверието им?11267735_775505925901342_9189048407704863906_o

С откритост и ясно заявени намерения – с конкретен план за развитието на общината. Смятам, че лесно може да се направи разлика между Гоце Делчев преди и след 2009 г. – годината, в която започна първият ми депутатски мандат.

 Какво имате предвид? Кое е различното?

Промените са очевидни – паркът има съвсем друг облик, стадионът – също. Улиците изглеждат по различен начин, а всички детски градини и училища са реновирани.

Пътят през прохода Попови ливади, пътят от Юндола до Гоце Делчев, пътят от Гоце Делчев до Долно Дряново. Да не забравяме и депата за битови отпадъци, големите проекти в Хаджидимово, Сатовча.

Важна промяна, за която работих много, е либерализацията на сектор „Тютюн“, както и новата схема за субсидиране на тютюнопроизводители, чрез която в Гоцеделчевския регион влизат около 25 млн. лв. на година.394650_512412205452007_1321598785_n

Припомням и усилията, които положихме с колеги от ГЕРБ, за да стане възможно кормуването и изпитите за добиване на право за управление на МПС за кандидат-шофьорите от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча ще бъдат провеждани в Гоце Делчев. До преди това изпитите се провеждаха само в Благоевград.

 Част от това са заслуги на кмета Москов, защо си ги присвоявате?

Всичко това не са заслуги на мен, нито на Москов, това са заслуги на хората който през 2009 г. излязоха, гласуваха и показаха, че моделът, по който се управлява държавата, трябва да се промени; че не искат 100-годишната партия, която се превърна в символ на корупция и закостенялост, повече да управлява, и  дадоха възможност всички тези проекти да бъдат реализирани. Че искат нови политици, нови идеи и хоризонти.

Не виждам защо да не подчертая и своя принос към тези постижения.

 Как ще го постигнете активното гражданско участие, за което говорите – звучи добре, но доколко е възможно?

Когато имаш желание и ясен план как да постигнеш нещо, остава само да бъдеш последователен и всичко се постига. Първата крачка вече съм я направил – листата за общински съветници на ГЕРБ в Гоце Делчев ще се отличава със силно гражданско участие. Ще включва експерти, доказали се професионалисти в различни области, добре познати на обществеността в Гоце Делчев.

Хора, които са наясно с проблемите на общината, с начина, по който се управлява тя; с проблемите, с които ежедневно се сблъскват живеещите в Гоце Делчев.

Кой би бил по-наясно с проблемите в сферата на здравеопазването от самите лекари? Кой би могъл да даде по-уместни съвети за това как децата ни да получават по-качествено образование, отколкото самите учители?

Това в принципът, който ме води – за по-добрите, видими резултати е нужно обединяване на усилията. Всеки трябва да допринесе с това, в което е най-добър, да приложи уменията, които е придобил.

И нещо друго, което е не по-малко важно – на предстоящия вот при листите за общински съветници вече няма да имат реално значение т.нар. „избираеми“ места и аз ще водя активна кампания за насърчаване на преференциалното гласуване, защото смятам, че е един от най-необходимите инструменти на демокрацията.
374480_506365119374748_1143476024_n

Кое точно се променя и защо е толкова важно?

За първи път ще имаме реално действаща преференция, вече няма да бъде „сигурно“ мястото на водача на листата. Напротив – шансовете на всички кандидати за съветници, минали 7-процентната бариера, ще се определят от това колко гласове са получили. Колкото повече гласове имаш, толкова по-напред в листата отиваш.

И неслучайно ще насърчавам преференциалното гласуване – общината трябва да бъде управлявана открито от хората, реално посочени от избирателите.

В политиката няма място за задкулисие и съм твърдо решен да работя с всеки, който подкрепя тази теза и има желание да работи. Това послание отправям особено горещо към младите хора, за които „политика“ става все по-безинтересна тема, „мръсна“ дума. Заедно ще променим това.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене