Председателят на Граждански съвет „Развитие за Сандански” влиза в листата на РЗС

Радо Райков по време на номинацията на Яне Янев за кмет на Сандански

Радо Райков по време на номинацията на Яне Янев за кмет на Сандански

В местния парламент на Сандански Радо Райков ще прилага натрупания опит в САЩ и Холандия

12 годишният феодален режим може да стане част от миналото на Сандански само с активната гражданска позиция на всеки от нас

Всички сме съгласни, че проблемът с кадрите в българската политика е огромен. Но какво е решението? Голяма част от хората казват “политиката е мръсна работа” и… толкова. Да, така е, но тя е станала толкова мръсна, защото прекалено малко чисти хора участват в нея, а политиката влияе на съдбата на всички ни – от това по какви улици ходим, до това къде работим, колко ни се плаща и въобще – къде отиваме.

Щом не ни харесват “политиците” и техните действия, не е ли крайно време да действаме ние, гражданите? Разбира се всички сме много заети. Гледаме нашата си работа. Разбирам това. Но искаме ли промяна – нямаме избор освен да приемем, че политиката в България е и наша работа, отговорност на всеки един от нас, гражданите. Минаха години откакто за себе си разбрах и приех това. Това ме и доведе до тук, днес, в Сандански.

Срещал съм се с много български политици през годините, за да предложа конкретните идеи, в които вярвам, че биха дали добро за всички ни. Най-често съм чувал “да, това е много добра идея” и… нищо. Единствено г-н Яне Янев каза “Да, нека опитаме”. И така, точно в родния му Сандански, започнахме с подход, начин на работа, който не е правен никъде другаде в България. Така създадохме Граждански съвет “Развитие за Сандански”. Направихме го, за да може максимален брой граждани да участват пряко в политическия процес. Не просто като гласуват веднъж на 4 години, а като действат ден след ден, за намиране на решения в полза на своите градове и села. И го направихме.

Направихме го създавайки специални тефтери, в които всеки гражданин да посочи лично проблемите на града, възможните решения, техните идеи за развитието на общината. Направихме го като за пръв път дадохме възможност на всеки гражданин да номинира директно кандидати за общински съветници, посредством открит интернет формуляр и такъв на хартиен носител. Направихме го като дадохме възможност на всички граждани да гласуват онлайн и на хартия за различни проекти за града, да посочат най-големите проблеми на града. Защото за развитието на Сандански всеки има с какво да допринесе.

Защото да кажеш “политиката е мръсна работа” и да махнеш с ръка води до тук. До този живот. До този Сандански. А ние се осмеляваме да искаме повече, да правим повече. Всичко друго е като да имаш трън в петата, който да ти пречи да ходиш, но вместо да посегнеш и да го извадиш – да продължаваш да куцаш и да се правиш, че всичко ти е наред.

И както и да ви звучи – вярвам, че дори и сега се вижда, че избрания от нас път води до резултати. Този път ни доведе до много нови хора. Мнозинството от тези хора никога не са участвали в местната политика пряко, като част от тях дори и не са се замисляли да го правят. Никой от тях не е нито светец, нито гений, всеки е истински човек, човек постигнал каквото има с труда си, човек който е съвсем буквално от хората, от града, от селото.

Тук, в Сандански, често управляващите повече си гледат джоба и много малко работата. Затова, искаме или не, трябва политиката, управлението, да стане поне отчасти и наша работа. Да се нагърбим и ние с нея.

И тук стигаме до същинския проблем. Мръсотията и схемите, които са ни хванали за гушите пряко или косвено, няма значение, са се натрупали около нас като тиня през годините чрез фалшивите обещания на 12 годишния феодален режим, който се стреми да продължи с цената на всичко.

Това е най-страшното в нашата ситуация днес – оправданото безверие, довело до безнадеждност. Налегнал ни е страхът. Загубили сме вярата. И то не само в политиците, ами дори и един в друг. Затова казваме на всички -Вие може да не вярвате на нас, но ние вярваме във вас. Елате и нека работим заедно за решаване на проблемите, за развитието на Сандански.

За да продължа да нося и аз своята лична отговорност – приех номинацията, която ми предложи лично г-н Янев, и ще бъда един от 15-те граждански кандидатури за общински съветници в листата на РЗС.

Прекарах детството си в Сандански. Помня го чист, пълен с ведри, приветливи и трудолюбиви хора. И вярвам, че можем заедно да го направим пак такъв. Защото тук имаме всичко. Липсва само волята за промяна, компетенциите как да стане така и труда да се извърви пътя до резултатите. В екипа, който се събра около каузата “Развитие за Сандански” – виждам тези, с които можем да направим това реалност.

Това не е обещание. Това е една възможност. Но трябва да участваш и ти, всеки който чете тези редове трябва да се замисли. И най-важното – трябва да се говори с хората. Не непременно за нас или какво предлагаме ние. Достатъчно е да променим разговора.

Да го насочим към това кое е наистина необходимо да се свърши за града и селата ни. Когато видим какво трябва да се направи – ще видим и кой може да го свърши. Както се е видяло какво са могли и са свършили всички участвали във властта на Сандански до тук. И докато те и сега се събират по тайни срещи и смятат “гласове” – ние искаме да чуем твоя глас днес. Защото те вярват в парите и “схемите на изборите”, а ние вярваме в теб.

——

Визитка:

Радослав Тодоров Райков, на 33 г. Владее английски, руски и италиански език. Учил маркетинг и масови комуникации в САЩ, Международен бизнес и мениджмънт в Холандия. Работил в сферата на управленското консултиране и бизнес развитие за компании в Холандия и Русия. От 7 години насам развива собствен бизнес в сферата на ИТ технологиите. Активен участник в организирането и провеждането на протестите срещу ограничаването на свободата в интернет.

Радо Райков като младеж на среща с полския президент – легенда Лех Валенса

Радо Райков и Яне Янев често могат да бъдат забелязани по главната улица на Сандански

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене