Топ ПРЕСА TV: Зарязаха лозите по стар стил в Тешово

тешово трифон зарезан

С ритуално зарязване на лозята и пищно традиционно празненство зарязаха през уикенда лозята в хаджидимовското село Тешово.

С църковен водосвет, предхождан от шумно веселие, и тази година тешовци спазиха традицията за даване началото на пролетните грижи за лозите.

Църковният ритуал отслужи отец Георги от Светата Неврокопска митрополия.

„Да се поддържа традицията и да провокираме интереса на младите към съхранение на народните ритуали е целта на нас – съвременните жители на Тешово“, обясни Димитър Купенов, който от дълги години се превъплътява в ролята на Дядо Трифон.

Първото организирано общоселско празнуване на св. Трифон в Тешово е документирано от далечната 1901-ва година. Фактът е гордост за жителите му, които твърдо са решени да съхранят традицията и да я предадат на поколенията.

По стар обичай и тази година на празника в Тешово пристигнаха гости от целия неврокопски регион и страната, а народното веселие продължи до късно вечерта.

За усилията на местната управа да съживят селото разказа кметският наместник на Тешово Иван Крушовски.

За да разберете част от романтичните спомени на възрастни хора от селото – вижте видеото.

[button class=“btn_bigred“ url=“http://tv.toppresa.com/top-presa-tv-zaryazaha-lozite-po-star-stil-v-hadzhidimovskoto-selo-teshovo/“ text=“ВИДЕО РЕПОРТАЖА ВИЖТЕ ТУК“]

И ОЩЕ МНОГО ВИДЕО РЕПОРТАЖИ НА www.tv.toppresa.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене