Над 150 участници на Международната лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей” в Разлог.

Над 150 участници събра тазгодишното издание на Международната лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей” в Разлог. Ежегодно културно събитие подпомага млади таланти по пътя на творческото им израстване и дава възможност на децата и младежите от Разлог да открият и развият своите дарби и любов към изкуството.
Международната академия за изкуство продължава до 20 август, когато ще се проведе финален концерт за закриване на ляната академия. Преди това на  14 август от 19.30 часа на панорамна алея „Стъпалата” в  местността „Голак“, ще се проведе етно-джаз концерт с млади таланти, на  15 август от 19:30 часа на централния площад в Разлог ще се проведе етно-джас концерт с таланти от класовете на Бинка Добрева (народно пеене), Наташа Миркович (универсално пеене) и Пейо Пеев (гъдулка и народни ансамбли). На 17 август по същото време ще започне класически концерт с таланти от класовете на Лилия Илиева (оперно пеене), Мичо Димитров (цигулка), Георг Баич (виолончело), Росен Идеалов (кларинет), Станислав Почекански (цугтромбон и брас ансамбли).

По време на академията се организират и провеждат майсторски класове по  музика, литература, фолклор, изобразително изкуство, театър и танци. Академията за изкуство в Разлог обединява талантливи деца и младежи и 15 преподавали с доказан опит и признание в своята сфера. Австрийският професор по виолончело Георг Баич, който преподава в Консерваторията във Виена (Австрия) води един от майсторските класове. Негови ученици са лауреати на много национални и международни конкурси – Prima la musica, Младежки конкурс на името на Мравински – Санкт-Петербург, фестивал “Августин Прохазка” в Кошице – Словакия, виолончелов фестивал във Варпалота – Унгария и Международен конкурс за виолончело в Лицен – Австрия. Майсторският клас по класическа китара води проф. Йоргос Панецеос, които също преподава в Консерваторията във Виена (Австрия). Майсторският клас по пиано се води от руския професор Татяна Левитина. Тя преподава пиано в консерватория „Чайковски” в Москва (Русия) и често е канена като член на жури в национални и международни конкурси в Русия, Италия, Румъния, Испания.

Един от най-обичаните български гласове, солистката на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове” Бинка Добрева също е в Разлог и води майсторски клас по народно пеене. Доцент Лилия Илиева води майсторският клас по оперно пеене. Певица и актриса от Босна и Херцеговина Наташа Миркович, която живее във Виена (Австрия) е в Разлог, за да води майсторки клас по универсално пеене. Нейната работа от 2004 г. досега  обхваща  солови творчески изяви в областта на театъра, класическата музика (Барок и песенно изкуство), музикалния фолклор на Балканите, както и сътрудничество с известни музиканти от Европейската джаз сцена. Известният холивудски композитор Габриел Яред (Оскар за филма „Английският пациент“) има удоволствието да сътрудничи с Наташа Миркович  – композира за нея песен, която става титулна  във филма на Анджелина Джоли „Земя на кръв и мед“ през  2012.

Художникът Иван Арабаджиев, който в член на Съюза на българските художници също е час от екипа на Международната лятна академия „Огънят на Орфей”. Той има над 15 самостоятелни  изложби в България. Сред преподавателите на академията за изкуство са Евгения Тагарева – поетеса, пианист и композитор, доцентът по класическа китара Стела Митева. В Разлог се провеждат и майсторски класове по театър и пантонима, за цигулка, каба и джура гайда, гъдулка, цугтромбон и кларнет.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене