19 години от смъртта на един феномен: Стотици миряни от цялата страна сведоха глава пред паметта на пророчицата Ванга на гроба и в местността „Рупите„

Точно в 11 часа на обяд започна заупокойната служба в памет на легендарната пророчица Ванга, на гроба и в местността „Рупите„, до черквата „Св. Петка Българска„, изградена по нейна заръка. Стотици миряни от цялата страна, както и гости от Виетнам и Япония, гърци и македонци, станаха свидетели на помена от 19 годишната кончина на Ванга. Всъщност тя издъхна на 11 август, но по традиция заупокойната служба се прави два дни преди това, за улеснение на поклонниците и от цял свят.

Много скъпи гости, приятели и безброй миряни бяха посрещнати лично от сина на Ванга, прокурор Димитър Вълчев и доведената и дъщеря Венета. Традиционно на този ден бе и почетният председател на едноименната фондация проф. д-р. Светлин Русев и Нешка Робева. От много години, за първи път присъства и академик Благовест Сендов. Специално за Struma. com. той си припомни заръката на пророчицата.

Ето и неговото откровение в този ден на почит към способностите и дарбата на Ванга: ”Аз много отдавна не съм идвал тук на Рупите място, което е извор на българщината. Помня, че един път дойдох при нея и тя ми каза да внимавам с дясната спирачка.. От както ми препоръча да внимавам със спирачката, гледам да не карам много, много кола. С напредването на възрастта, карам внимателно. Това е задължително..”

Проф. д. р Светлин Русев си припомни следното: „Всичко си спомням за нея. Хората които идваха при нея и срещите с тях. Все едно, че тя в момента присъства, нямам чувството, че си е заминала. Ванга най-точно казваше: Храмът е Ванга, Ванга е храмът! Всъщност най-важното е това, което Ванга ни остави и като паметник и като духовно присъствие. Това не е обикновена черква. Това е храм, в който идват и християни и мюсюлмани, католици и всякакви. Защото това е един храм на вярата и всъщност така се и възприе.

След заупокойната служба на миряните бе раздадено от храните, които приживе пророчицата обичаше-пълнени чушки с ориз и сирене, дребни сладки, маслини, баници и др. На този ден по традиция любимият пчелар на Ванга от Сандански раздава пчелен мед. Миряните дошли да почетат паметта на пророчицата разгледаха с интерес къщата и, като сведоха глави на признателност пред местата, където тя приемаше и помагаше на хората от цял свят.

Още преди гостите да дойдат студентите от художествената академия започнаха реставраторските работи по фреските на парадния храм изрисувани от акд. Светлин Русев при откриването на храма. Заради прецизността не са знае докога ще трае целия процес. Едно е сигурно, че след като бъдат освежени фигурите, включително и на пророчицата Ванга, те ще грейнат с първоначалният им блясък.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене