Вдигнаха сцена за фест по скици на Леонардо да Винчи

Чисто нов амфитеатър от естествени материали – камък, дърво и глина, бе построен за първото издание на фестивала “Трансфигурейшън” в сатовчанското с. Долен, който започва днес и ще продължи до неделя.

Проектът на сцената е на арх. Николай Маринов, като в уникалния футуристичен дизайн са заложени и конструктивни елементи от прочутите архитектурни скици на Леонардо да Винчи.

Фестът тази вечер ще бъде открит с изпълнения на “Исихия” и “Балкански” с Теодосий Спасов. Във фестивалните дни гостите ще слушат най-доброто от наши и чужди електро-етно проекти, ембиънт-етно класици, изпълнители на алтърнатив рок и др., като организаторите определят феста като мултижанров.

Амфитеатралните елементи и сцената са изградени в съзвучие с местната строителна традиция, като всеки камък е положен на ръка. Фестивалният комплекс включва и кръгла сцена, изградена от дърво, на която в малките часове на нощта след края на програмата на Амфитеатъра ще се видят едни от най-интересните електронни и акустични проекти.

По време на фестивала гостоприемните жители на село Долен, което е архитектурен паметник, отварят къщите, дворовете и плевните си за лекции, презентации, ателиета по традиционни занаяти – керамика, коване, тъкане и творчески работилници.

www.24chasa.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене