Мария Календерска: Ще върна надеждата за промяна

София на бъдещето е София на младите, образованите и щастливите

 Кандидатът за кмет на София Мария Календерска краси корицата на новия брой на списание Grazia. Eлегантната фотосесия е дело на модния фотограф Костадин Кръстев.

Влизам в битката за София, защото има нужда от някой, който да не е обвързан с цялата управленска схема, с цялата корупция, която владее България и в частност столицата от доста време. Ще им разбъркам картите. Няма кой друг да го направи. Всички ще останат с ГЕРБ – реформаторите ще им помогнат или ще им направят параван, БСП са изпаднали в концептуално безсилие, а тези в общината са в схемата на ГЕРБ от години. За другите няма смисъл дори да говорим. Така обясни кандидатурата си за кмет на София Мария Календерска в интервю за списанието. Тя посочва, че да е кмет не е детската й мечта, но е възможност да продължа пътя, който е имала и като журналист, и като част от ПП “България без цензура“.

Календерска е категорична, че битката й на вота изобщо не е обречена. „Напротив, смятам, че аз ще успея да свърша това, заради което се кандидатирам – хегемонията на ГЕРБ в София да бъде разбита“, казва кандидатът за кмет.

„Младостта не е задължително предимство, но поне гарантира липса на порочна обвързаност и зависимости. Живеем във време, в което опитните, стари политици са свързани с мощни икономически кръгове и ползата от фалшивият им професионализъм им е нулева. А хората не просто трябва да ме харесат. Моят глас е тънък, но много силен глас и ще лае срещу всички корупционни схеми, срещу вълците, срещу котараците, срещу лисиците и срещу всички, които разграбват софийската баница. Аз съм от малкото хора, които нямат интереси в Общинския съвет и не могат да бъдат прибрани в чантата. Знам, софиянци ги боли за липсата на култура в столицата, за това че центърът се е превърнал в Бангладеш от незаконни емигранти, за това че няма детски градини, че потенциалът ни на туристическа дестинация от световна величина се пропилява щедро. Има очевидни, лесни за изпълнение неща, които могат да се направят с малко пари и повечко воля“, казва Календерска.

Според нея най-качественото оръжие срещу емиграцията е образованието и културата. „За да обвържеш двата процеса – образование и достоен труд, трябва да има силна държава, силно управление. В близките няколко години, ако София и изобщо България не обърне специално внимание най-ценния си актив – хората, демографската криза ще продължи да се задълбочава. Тук ще останат цигани, хора без образование, с по-малко възможности. Всичките деца ще отидат да учат в чужбина и т.н. Всеки един от нас трябва да направи поне един опит да подобри живота си докато е тук“, категорична е тя.

Календерска припомни, че в много държави, включително и в България, кметът на столицата е трамплин за по-високи позиции. Двама от последните кметове на София станаха премиери. И предупреди – софиянци много внимателно трябва да подберат техния кмет, защото после може да се окаже доста по-отговорна фигура.

„Ако хората не ме изберат, е сигурен знак, че им е добре и искат да продължат по същия начин. Но в последните години не виждам някой да живее по-добре – нито като падна Бойко Борисов първият път, нито като падна Орешарски, нито като се върна Бойко Борисов. Ако искат да живеят по същия начини да я карат постарому, нека да не гласуват за мен. Вместо не гласуващите, бъдещето на София ще се решава от циганите, водени от ДПС“, обясни кандидат-кметът.  „Напоследък си пускам често Wind of change на Scorpions. Когато бях малка песента беше страшен хит и съм запомнила как я преживяваха родителите ми и приятелите им. Сега знам какви са били надеждите и оптимизмът им за по-добър, мечтан живот, когато са слушали Клаус Майне. Иска ми се тази надежда да се върне в сърцата на хората и този път ще направя всичко по силите ми да не бъдат излъгани“. За свой девиз обяви „Не големите изяждат малките, а бързите изяждат бавните“.

Тя сподели, че много обича София от дете. Тук са събрани много възможности, много млади хора. В момента обаче София е превърната в портмоне, в което само се наливат и се източват едни пари и те реално не остават за хората от града, а се въртят между бюджета и шепа строителни фирми. Един ремонт се прави по три пъти за четири години, но няма дългосрочна визия за по-добър живот в столицата. „Градът ни може и трябва да се развива като град с концепция, да стане град на младите, да продава образование, да стане образователен център не само за Европа, а и за страни от Азия. Образованието може да се превърне в индустрия по примера на други европейски държави. Ние много трудно ще бием по икономика другите развити държави, но вярвам, че вместо да изнасяме младите и образование хора, ги оставим в България, ако доведем чуждестранни университети в София и направим истински студентски кампус, София може да се превърне от една столица, движеща се по инерция, в една столица с много успешен бизнес план .София на бъдещето е София на младите, образованите и щастливите“, обяснява Календерска.

Тя признава, че всичко, което я е водило в живота е, че нищо, което се купува с пари, не е ценно. Видяла много хора как прекрачиха тази черта, станали не просто за смях, а загубили себе си, продали се, изтъргували се. Категорична е – това е сделка с дявола, която тя не иска да прави.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене