Потъпква ли се светлото име и дело на Баба Ванга?

5354_650__5

Вангелия Пандева Гущерова (известна като Ванга, Петричката врачка, Българска пророчица, Ванга гледачката, Баба Ванга или Леля Ванга) е българска ясновидка, на която приживе е приписвана способността да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава. Някои хора вярват, че тя е притежавала дарба да предсказва бъдещето, да посещава духом различни места и да говори с цветя.

Постепенно започват да ѝ приписват пророчески способности. Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описва двора, в който била скрита. Ванга казала, че видяла всичко насън. Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.

Приписваните ѝ необичайни способности Ванга обяснявала с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. Споделяла и за съществуването на извънземни раси, които били населявали и Земята.

През последните години от живота си тя инвестира построяването на параклиса „Св. Петка Българска“ в местността Рупите, Петричко. Конкретният проект и изографисването (недовършено) са дело на Светлин Русев. Поради неканоничност параклисът не е осветен от БПЦ, затова за него се говори просто като за „храм“, без да се уточнява на коя религия.

Ванга умира на 11 август 1996 година.

На тържествената сесия на Общинския съвет в Петрич, проведена по повод 100-годишнината от освобождението на града от османска власт, на Ванга посмъртно е присъдено званието „Почетен гражданин“ на Петрич.

Манастирският комплекс с храм „Св. Петка Българска“, построени по инициативата на Баба Ванга, се намира в местността „Рупите“, на 3 км североизточно от с. Рупите, на 10 км в същата посока от гр. Петрич и на 18 км южно от гр. Сандански. Разположен е на равно място, на десния бряг на р. Струма, в източното подножие на възвишението Кожух, което е част от периферията на отдавна угаснал вулкан. Тази местност е зареждала Ванга с енергия. Пророчицата често е разказвала за особеностите на мястото: „Някога там е горял страшен огън, а зад хребета се крие една голяма тайна“. Според  Ванга там, където е кратерът, някога е имало голям град, погребан под огнената лава.
И в действителност, на по-малко от 1 км, в южния склон на Кoжух са открити руините на един от най-големите антични градове по долината на Струма – Хераклия Синтика, съществувал от ІV в. пр. Хр. до VІ в. сл. Хр.
Освен със силното си енергийно излъчване, местността „Рупите“ привлича и с намиращите се на територията ѝ топли минерални извори с високи лечебни свойства – „Водата, която е на Рупите е много целебна. Вълшебна е тази вода. И за пиене става, и за бани.“, казва за нея Ванга.
В района на Рупите се срещат 201 вида птици, в това число редица средиземноморски, които рядко могат да се наблюдават другаде в България. Тук минава Via Aristotelis – един от двата основни миграционни пътя през територията на страната.
С оглед на цялата тази благодат, изсипана в това късче земя, не е чудно защо петричката пророчица Ванга избира Рупите за място на усамотение и за изграждане на храм Божий.

Създава се и така наречената Фондация „Ванга” , за да се съхрани във времето храма и започнатото от Пророчицата дело. Учредена е на 4 декември 1994 г. на Рупите – за неин почетен председател доживот е избрана Ванга. След смъртта й на 11 август 1996 г. общото събрание избира доживот за почетен председател на фондацията Димитър Вълчев.

Сред учредителите са художници, юристи, писатели: акад. Светлин Русев, проф. Тончо Жечев, Йордан Радичков, Невена Коканова, Нешка Робева, Иван Татарчев, Александър Арабаджиев и др. Понастоящем председател на фондация „Ванга” е адвокат Иван Драмов. Хората, посочени от Пророчицата да довършат делото й, явно не са случайни: фактът, че комплексът на Рупите процъфтява, а не тъне в разруха, каквото би могло да бъде и често така става у нас, го доказва.

Целта на фондацията е да се съхранят материалните и духовни блага, завещани от Пророчицата, да се популяризира живота и делото й, да се запазят природните дадености в местността Рупите. От гола и камениста равнина Рупите днес, след 15 години, са се превърнали в красива, облагородена местност. Пред комплекса има паркинг. Дълга алея с дървета води към храма, всичко е потънало в зеленина, оформени са красиви кътчета с цветя, камъни и пейки. До храма е изведена чешма с минерална вода. Зад нея се намира малко магазинче, от където могат да се купят сувенири и свещи. Тревата е винаги окосена, чисто и поддържано е навред. За комплекса се грижат 18 души. В срещуположния на храма край се намира малко кафене – единственото заведение в комплекса.

Няма човек, който да не познава Ванга. Всекидневно се говорят за нейните предсказания, за хилядите начини по които е помогнала на още толкова хора. Приживе Пророчицата не одобряваше неискрените хора и лъжците. А какво се случва днес с фондацията, носеща името й? Къде отиват парите, които се събират ежедневно от комплекс „Рупите“, който е една от най – посещаваните местности? С огорчение и тъга ви съобщаваме, че получихме сигнал за нередности. Много от нашите читатели ни информираха, че в Рупите се случва нещо непристойно и нередно. Говори се, че парите се харчат нерегламентирано, а в хората възникват хиляди съмнения за искреността  и дейността на фондацията. Шефът Иван Драмов карал различни, скъпи коли и жевеел охолно, но за парите на църквата не се казва и дума. Възможно ли е да се злоупотребява с даренията на хората? И да се потъпква светлото име и дело на Ванга? Ще продължим да следим случая.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене