Без категория

Тримата изпокарали се свещеници от Дупница на килимчето пред патриарх Неофит, отец Благой доведе жена си да му пази страх

отец паликарски

Отец Ангел: Престъпленията на отците Паликарски, Ивайло, Благой са недоказуеми, нека се помирят!

 Архиерейският наместник отец Георги Паликарски: Няма да подам ръка на Благой, четири пъти го правих, край

Епархийският съвет на Софийската света митрополия изслуша свещениците от Дупнишка духовна околия и излезе с решение, кое­то ще предложи на пат­риарх Неофит. Това зая­ви за вестник „Вяра“ про­тосингел Ангел веднага след заседанието, прове­дено вчера в администра­цията на епархията.

Четирима свещеници от Дупнишко се явиха на за­седанието на Епархийския съвет на Софийската мит­рополия вчера. Освен архи­ерейския наместник отец Георги Паликарски в Со­фия дойдоха и свещеници­те Благой Стоянов, заедно с презвитерата си Росица, Ивайло Ханджийски и Илия Дичев. Ще припом­ним, че съвсем наскоро го­лям скандал разтресе Дуп- нишка духовна околия, след като Благой Стоянов изле­зе в медиите с редица об­винения срещу отец Геор­ги Паликарски. Архиерейс­кият наместник пък се за­щити, като показа на стра­ниците на вестник „Вяра“ документи, оспорващи от­правените обвинения.

„Запознахме се с пози­циите на свещениците. Според нас обвиненията и на двете страни са не- доказуеми. Нашето жела­ние бе свещениците да се успокоят, да се помирят и да работят заедно за църквата. Да намерят пътя един към друг. Сега предстоят важни празни­ци – Сирни заговезни, ве­ликият пост, така че по­мирение трябва да има“, каза отец Ангел. Той по­сочи, че няма нещо тол­кова страшно, което да стои между двамата, и поясни, че по въпроса Епархийският съвет има предложение, което ще бъде предадено на патри­арха и той ще има край­ната дума. Така за мо­мента все още не е ясно дали отец Благой ще бъ­де върнат като председа­тел на храма „Покров Бо­городичен“. Според Епар­хийския съвет отец Бла­гой е в добро физическо състояние и може да во­ди службите. В момента вр.и.д. председател е отец Илия Дичев.

„Защитих всяка своя дума с документи, отец Ивайло също доказа с до­кументи, които го оневи­няват. А отец Благой ка­за: „Аз се съмнявам, аз подозирам…“, така описа явяването на свещеници­те пред Епархийския съ­вет архиерейският намес­тник отец Георги. Той обаче бе категоричен, че не би подал ръка на Бла­гой Стоянов, но е склонен на помирение. Отец Па- ликарски обяви, че няма да говори повече в меди­ите за него. „Да е жив и здрав и да дочака прав­нуци. Нямам нищо про­тив него. Четири пъти му подавам ръка и си про­щаваме, а след това той наново излиза с лъжи по медиите. От алчност за власт ли, от какво ли, не знам… У мен няма зло­ба, гледам човещината. Но, за да работим добре, е нужно морал, етика и отговорност. Апостол Павел казва: „Ако в един дом няма любов, значи нищо няма“. Така че лю­бовта, хармонията тук, при нас, липсват. Лошо­то е, че с тези обвинения навреди не само на мен, но и на църквата. Аз не искам в църквата да има раздори. За себе си мога да кажа едно: национа­лист съм, обичам Дупни­ца, обичам църквата, оби­чам България…“, каза Паликарски.

Вестник „Вяра“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене