След жестоко убийство в Гоце Делчев: Внукът, заклал баба си с 19 удара с нож и брадва, осъден на 13 г. и 4 м. затвор

МАРИО ХРИСТОВ„Съжалявам и се разкайвам, от малък имам проблем с наркотиците“, каза 22-годишният младеж

22-годошният Марио Христов, който закла баба си Магдалена преди година и половинав дома си в гр. Гоце Делчев, бе осъден на 13 години и 4 ме­сеца затвор. Делото се гледа в едно заседание при усло­вията на съкратено съдебно следствие, без разпит на сви­детели и експерти. Подсъди­мият призна всички факти в обвинителния акт и не поже­ла да се събират повече до­казателства.

Всъщност разследването на жестокото убийство и на­казателният процес почиват изцяло на неговите самоп­ризнания, които прави, пре­ди да са изтекли 24 часа от злодеянието. От обвинителната пледоария на прокурор Георги Качорев ста­на ясно, че Марио Христов бил във влошени отношения с баба си, често се карали, по­дозирал я, че му прави магии.

На 22 януари 2014 г. в 8 часа станал поредният скан­дал, при който той грабнал кухненски нож и започнал да нанася удари по гърба и ко­рема на 77-годишната жена. Тя паднала на пода, а внукът продължил да излива яростта си с ритници. Като видял как­во е направил, се стреснал и решил да заличи следите. Из­мил ножа и свалил баба си в мазето, но му се сторило, че е жива. Взел брадвата и я ударил няколко пъти по шия­та, увил я в одеяло и черги. След това се върнал в кухн­ята и започнал да чисти оп­лисканата в кръв стая с пре­парати, измил старателно петната, покривката от маса­та хвърлил в котлето на пар­ната инсталация заедно с не­говите дрехи, а очилата на баба си – в кофата за боклук. Накрая Марио се изкъпал и отишъл в черквата „Св. Арахангел Михаил“, където се из­повядал пред отец Николай и му казал, че е извършил убийство, без да споменава нищо повече. После се вър­нал у тях, където били майка му и баща му, а след това из­лязъл навън и отишъл при своя приятел, на когото раз­казал какво е направил и по­молил да остане при него.

Трупът на старицата е от­крит в мазето от родителите на Марио, които предположи­ли, че той е убиецът, защото бил агресивен и често нали­тал на бой. След като е аре­стуван, направил пълни са­мопризнания пред разслед­ващите полицаи, а на другия ден и пред дежурен съдия.

В хода на досъдебната фа­за са извършени 3 съдебно­медицински експертизи от психолози психиатри, които установили, че младежът страда от личностно разс­тройство в резултат на злоу­потребата с психотропни ве­щества и марихуана. Въпре­ки това е можел да разбира какво прави и не е невмен­яем.

Марио е обвинен за уми­шлено убийство, отличаващо се с особена жестокост и при условия на опасен рецидив. Той е нанесъл 18 прободни рани с нож в горната част на гърдите, шията, гърба и коре­ма на баба си и 2 посечни ра­ни по лицето с брадва. Маг­далина Христова е починала в страшни мъки от остра кръвозагуба и засягане на жиз­неноважни органи – бял дроб, сърце, шия.

Марио е син на инженери, но бил буйно момче. Пре­живял травма в детска въз­раст и започнал да пуши ма­рихуана, което му повлияло много зле и въпреки усилия­та на родителите, животът му се развил в негативен план. Имал 9 присъди за кражби и дрога и 3 месеца преди да уб­ие баба си излязъл от затво­ра.

Прокурор Г. Качорев пле­дира за 20 години затвор и посочи като смекчаващи ви­ната обстоятелства самоп­ризнанията на Марио, съдей­ствието му на полицията и не­говата млада възраст. Млад, объркан и травмиран, наркозависим младеж, с доказано личностно разстройство, из­вършил нещо зловещо, но който е намерил сили да се разкае и признае вината си в рамките на 24 часа.

На това акцентира защи­тата в лицето на адвокатите Рупчина и Воденичарова, които помолиха съдиите за справедливост и снизхождение.

„Съжалявам и се разкай­вам. Не исках да се стигне до­там, все пак тя ми беше ба­ба. От малък имам проблеми с наркотиците“, каза в пра­вото си на последна дума Ма­рио, който през цялото вре­ме на процеса стоя с наве­дена глава.

Петчленният състав на Ок­ръжен съд, с председател Тат­яна Андонова, постанови 20 години строг тъмничен зат­вор, но тъй като делото се гледа при съкратеното следс­твие, намали наказанието с 1/3. Така Марио Христов ще лежи в затвора 13 години и 4 месеца. Когато излезе на свобода, той ще бъде на 35 години и ще има нов шанс да продължи живота си начисто – без наркотици.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене