Без категория

Националния печат

печат

В.“Сега“

Главният прокурор не смята да разследва самопризнанията на Пеевски и Цветанов

Продължаващата война между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и депутата от ДПС Делян Пеевски ще има единствено политически последици и няма да повлече разследване, стана ясно вчера. ГЕРБ и ДПС дадоха сигнали, че се разграничават от скандала, а главният прокурор Сотир Цацаров заяви в прав текст, че няма да се занимава с отношенията между „лицата Пеевски и Цветанов“.

Изселниците ни в Турция ще пасуват на евровота

БСП успя да надделее в спора си с ДПС по един от най-важните въпроси в Изборния кодекс. След като в сряда соцпартията направи реверанс на движението с отпадането на уседналостта от първата част на кодекса, вчера тя навакса в точките. Въпреки яростната съпротива на ДПС парламентът гласува от списъците за евровота да бъдат извадени хората с настоящ адрес в държава извън Европейския съюз, което на практика ще отреже възможността на изселниците от Турция да гласува за наши представители в ЕП.

Децата ще имат повече уроци по история в училище

Сериозно разместване на учебния материал по история в прогимназията и увеличаване на часовете за някои класове. Това са основните промени, които предвиждат проектите на нови учебни програми по предмета, публикувани на сайта на МОН в рамките на известния проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“, който вече предизвика скандал с програмите по литература.

В.“Монитор“

Половината българи искат връщане на военната служба

59% от българите искат военната служба да се върне. Това показват данни от национално представително проучване на Exacta Research Group. Най-яростни защитници за задължителната казарма са мъжете на 40-годишна възраст. Това са симпатизанти на леви и националистически партии. 6 г. след отмяната на наборната служба за връщането є, но в нов вариант, се обяви и лидерът на „България без цензура” Николай Бареков. Предложението е да бъде въведена “образователна и трудова повинност”.

Плевнелиев на прокурор за офшорките и палата в Гърция

Президентът Росен Плевнелиев отива на прокурор заради гръмналите скандали за далавери с кипърски офшорки и палата му в Гърция, платен със 700 000 евро в брой. Сигналът до обвинител № 1 Сотир Цацаров срещу държавния глава е подготвен от лидера на „Атака” Волен Сидеров и се очаква да бъде внесен днес.

В него подробно са описани съмненията за обвързаността на Плевнелиев с офшорните дружества „Инокс мениджмънт лимитид” и „Белингъм дивелъпмънт лимитид”, чрез които той е ощетил държавната хазна.

Рейтингът на Първанов се срина с 9% само за месец

Рейтингът на бившия държавен глава Георги Първанов се е сринал, като той губи цели 9% от доверието към него спрямо миналия месец. Това сочат данните от проучване на „Галъп Интернешънъл” за обществено-политическите нагласи.

Основната причина за тази тенденция е решението на Първанов да извади от фризера АБВ. Това е променило нагласата към него на привържениците на левицата, които масово го заклеймяват за намеренията му да излезе на евровота с алтернативна листа.

В.“Стандарт“

Камионите тръгнаха, страховете останаха

Първата новина, която Антон Гинев донесе на границата, е, че Анкара се е съгласила срещата между транспортните министерства да бъде изтеглена с пет дни – и вместо на 21 февруари да се проведе още идния понеделник. „Турция обещава нов подход във взаимоотношенията“, обяви той пред изнервените от близо двуседмичното бездействие шофьори и собственици на малки фирми с 3-4 камиона на щат.

Пет трупа в нелегален бус

Жестока катастрофа отне живота на петима души, а още четирима са тежко ранени след сблъсък между претъпкан микробус и ТИР. Мелето на пътя станало около 23 часа в сряда на третокласния път от Монтана към Добри дол в посока Дунав мост 2. Ударили са се челно микробус „Фолксваген Транспортер“ с кърджалийска регистрация и влекач МАН с великотърновски номер, собственост на фирма от Горна Оряховица.

Обраха банкомат през страничен вход 

Банкомат в центъра на столицата бе обран в нощта срещу четвъртък, научи „Стандарт“. Устройството се намира в клон на банка на ъгъла на улиците „Оборище“ и „Черковна“. Служителите едва през деня установили липсата на парите и викнали полиция. Разследващите екипи почти през целия ден вчера извършваха оглед.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене