Бюлетините за кметове наесен с нов дизайн

113348-cik-buletini

Нова визия ще имат бюлетините, с които ще се гласува за кмет на община, район и кметство на изборите наесен. Вляво ще са изписани партиите, коалициите или инициативните комитети, по средата – номерът в бюлетината, а вдясно – имената на кандидатите. Новият дизайн е заложен в Изборния кодекс, стана ясно на брифинг на ЦИК в петък, пише „24 часа“.

Новият вид ще улесни избирателите, каза Румяна Сидерова от комисията. Бюлетините за общински съветници няма да се различават от досегашните – вляво ще са изписани партиите с квадратче отпред и номер в бюлетината, а вдясно – кръгчета за отбелязване на преференция. От ЦИК напомниха, че избирателите първо трябва да отбележат вота си за дадена партия и после преференция. Иначе гласът е невалиден. Местните избори в Сърница, които бяха първите, проведени по кодекса “Манолова”, показали, че от 2900 избиратели, 500 са направили грешка и над 1/6 от вота е бил недействителен.

Пред всяка секция и в тъмната стаичка ще има пълен списък с имената на всички кандидати за общински съветници. От ЦИК съветват избирателите да не чакат да влязат в тъмната стаичка и тепърва да четат, защото “3 дни няма да стигнат да гласуваме”. Нямало да има проблеми с печатането на бюлетините. От администрацията на МС са дали срок до края на месеца общините да проверят урните, принтерите и всички нужни за вота материали и да заявят дали има повредени.

Студенти и ученици, които ще гласуват по постоянен адрес, но учат в други градове, ще бъдат освободени от занятия 3 дни. Почивката ще е в деня за размисъл, изборния ден и този след него.

Избиратели със сменена след 26 април адресна регистрация ще гласуват по стария си адрес. Преместилите се преди този срок трябва 14 дни преди вота да подадат заявление, че искат да гласуват в съответната община.

E79 News; Снимки: 24 часа

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене