САЩ празнува 4 юли в обсадно положение

113195-4-july

Съединените щати отбелязват днес за 239-ти път националния си празник. На 4 юли през 1776 г. е подписана Декларацията за независимост от Британската империя. Тази година обаче празненствата ще са съпроводени от небивали мерки за сигурност заради обявена повишена терористична опасност.

На практика Щатите са под блокада. В Чикаго властите очакват повече от 125 000 души за традиционните празненства, което го прави идеална мишена за терористите.

На различни места в цялата страна мерките за сигурност на най-големия празник за САЩ ще бъдат изключително засилени.

Държавният департамент на САЩ е направил проверка на сигурността на американските дипломатически представителства по света в навечерието на 4 юли, съобщи неговият говорител Джон Кърби, пише ТАСС, цитиран от „24 часа“.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо разпореди затягане на мерките за сигурност в целия щат в отговор на призива за бдителност, отправен от федералното правителство, предаде Ройтерс.

Около 7000 полицаи и почти всички служители на отдела за борба с тероризма ще охраняват празничните прояви в град Ню Йорк.

Повишената бдителност се налага заради терористичните атаки по света миналата седмица, отговорност за които пое джихадистката групировка „Ислямска държава“. Столицата на САЩ Вашингтон бе разтревожена в четвъртък от сигнал за стрелба в комплекс на военноморските сили, който се оказа фалшив.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене