Европейският фонд за стабилност: Гърция официално е във фалит!

20150703.xuvvkppxfj

Брюксел, Белгия

Шефът на ЕК Юнкер плаши, че при „не” на референдума гръцката позиция драматично отслабва

Гърция официално е във фалит. Това съобщиха от Европейския фонд за стабилност, като обясниха, че това няма да има моментални последици, предаде АФП. Фондът смята да не изисква разплащане на дълговете от страна на Атина веднага, но въпреки това не възнамерява да се отказва от правото си на действие по този въпрос.Гърците „драматично“ ще влошат положението си, ако гласуват с „не“ в неделя на референдума за предложенията на кредиторите им, предупреди днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Ако гърците гласуват с „не“, гръцката позиция драматично отслабва“, каза Юнкер на пресконференция по случай началото на люксембургското председателство на ЕС заедно с министър-председателя Ксавие Бетел.

Журналисти помолиха Юнкер да коментира изказване на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, че при победа на „не“-то страната му ще се яви в силна позиция пред кредиторите и ще ги принуди да отстъпят от линията на строги икономии и нежелание за ново намаление на дълга.

„Програмата (на Гърция) свърши, няма преговори. Ако гласуват с „не“, те ще направят всичко друго, освен да засилят преговорната си позиция. Гръцката позиция ще бъде драматично отслабена“, повтори Юнкер. Той обаче не отговори ще има ли изобщо нови преговори при „не“.

„Дори в случая на отговор „да“, ще трябва да се изправим пред трудни преговори“, поясни Юнкер.

Бетел посочи, че „въпросът е за позицията на Гърция в еврото и за бъдещето на Европа“.

„От „да“ ще последват преговори, които няма да са лесни“, каза Бетел. „От не – преговори, които ще са още по-трудни. Гърците трябва да знаят за какво гласуват“.

„Изборът ще бъде зачетен, но „не“ няма да ни улесни, усилието е да възстановим доверието“, добави той./www.blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене