Да построим заедно Кулиното! Да подкрепим Разлог!

ski_pista_Kulinoto_23Жители на община Разлог протестират срещу спрени проекти за туристическа зона „Кулиното”.

По думите им об­щинските съветници са приели и възло­жили за изготвяне на проекти за обходен път, който да води до местността, къде­то има и ски писта. Министерството на околната среда и во­дите не ги е приело и вместо това издало заповед за защитена зона „Круше”.

Чрез тази заповед се забранява на об­щина Разлог да из­пълни своите екоп- роекти, обясняват от НАБЧ (Национална- та асоциация „Бъл­гарско Черноморие“ в общината).

„Законът за биологичното разнообразие е единствени­ят в цяла Европа, който поз­волява издаване на запо­веди със забрани, които не могат да бъдат обжалвани в съда. Това ползва единстве­но и само вилнеещия еко- рекет, осъществяван от т.н. утвърдили се зелени НПО”, категорични са от асоциаци­ята.

На проекта за разшире­ние на ски зона Кулиното край Разлог местните хора възлагат големи надежди за развитието на туризма в региона. Според експерти от Общината обаче реали­зацията му до голяма сте­пен зависи от новия план за управление на парк „Пирин”.

Преди години Общината е разработила проект за раз­витие на ски зоната. Той включва и две нови писти, които са изключени от гра­ниците на парк „Пирин”.

За развитие на ски зона Ку­линото настояват и хората в Разлог. Предвижда се в бли­зост до ски зоната да бъде изграден и панорамен път от Предел до Банско, по който ще се движи електрическо влакче. Ще има и велоалея, както и други туристиче­ски атракции. Тези обекти обаче са в непосредствена близост до парк „Пирин”. Затова, според експерти от общината, е важно да бъдат внимателно проучени въз­можностите за обособяване на зони за туризъм в парка, да се посочат допустимите дейности в тях и решението за това да намери място в новия план за управлението му.

Община Разлог от години заявява амбициите си да до­гони Банско като световен зимен курорт чрез изграж­дането на „Ски и голф ком­плекс Кулиното”. Той е част от идеята за обединение на ски зоните в Банско, Добри­нище и Разлог и трябва да промени съдбата на десетки населени места в Югозападна Бълга­рия. Пло­щта му е около 366 хектара и включва две нови голф иг­рища (в Кресна и в Симитли), 102 км писти и 33 км ски лифтове, в това число и „гондола”.

Трасета­та на ски пистите и лифтове­те са подбрани така, че поч­ти не засягат териториите на клека в Национален парк „Пирин” и няма да нарушат природния баланс в района.

Проектът „Ски и голф ком­плекс Кулиното” обхваща най-западния дял на Пи­рин между Даутов връх и връх Пирин. Инвеститорите „Балканстрой” АД и община Разлог твърдят, че той ще осигури препитание на хора не само от Разлог и Банско, но и от Белица, Якоруда, Кресна, Симитли, Сандан­ски… По него се работи от 1993 г. – изготвен е подробен устройствен план за тери­ториите, който е одобрен от Областния експертен съвет по устройство на територия­та. Първоначалната инвес­тиция в Кулиното ще бъде около 371 млн. лева, а общи­ят ефект от вложените сред­ства ще надхвърли 678 млн. лева. Всяка година той ще създава 834 работни места, като дългосрочно броят им ще достигне близо 8500.

Малка част от проект „Ку­линото” попада в територия­та на Национален парк „Пи­рин”. Затова инвеститорите са предвидили специални мерки, които да гарантират опазването на природата. Сред тях са залесяване, по­добряване превенцията от пожари, целенасочена защи­та на редките видове, регу­лиране на неконтролирана­та паша.

Ефектът на „Ски и голф комплекс Кулиното” върху региона беше проучен от една от най-големите кон­султантски компании в сфе­рата на макроикономиката „Индъстри уоч”. Експертите й са категорични, че той ще помогне да се преодолее безработицата в региона и ще повиши значително дохо­дите на местното население. Едновременно с това Пирин ще се превърне в най-модер­ната планинска курортна зона в Югоизточна Европа и туристическа дестинация от световно значение.

За да стартират работа по проекта, инвеститорите чакат промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин” и разрешение за изготвяне на ОВОЗ. Раз­читат на волята на прави­телството да развива ико­номиката. И казват, че това е шансът на региона да се развива – в противен случай хората ще бъдат без работа, а градове като Кресна, Си­митли и Разлог някой ден ще трябва да бъдат закрити…

Подобно на общините Бан­ско и Добринище Разлог иска да им бъде им бъде разрешено да използват не повече от 8% от територията на националния парк.

Общи­ните по­ отделно не са конкурентоспособни, трябва да се мисли на реги­онално ниво, за­щото това са регио­нални про­блеми.

Разви­тието на ски зоните в Пирин ще реши въпросите с безрабо­тицата, икономическото раз­витие, демографския подем и др. Ц

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене