250 евро обезщетение на тон за черешопроизводителите поиска кмета на Кюстендил Петър Паунов

77158-632x358

Необходимо е по най-бързия начин производителите на череши да се сдружат. Това каза пред журналисти кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

„Поискахме незабавно компенсационни мерки от страна на държавата, надявам се и с подкрепата на Европейската комисия, защото тези геостратегически проблеми не може да не се отразяват на визитката на българското земеделие. Виждаме най-добрата череша на какви цени трябва да бъде подарявана, а знаем, че тя не бива да остава и на дърветата. Предложихме компенсации от 250 евро на тон, може да се обсъжда евентуално и на декар. Това няма да е свръхтрудно, вероятно ще става въпрос за не повече от 1 млн. – 1,5 млн. евро като компенсация, но тя е изключително важна за земеделието. Поне да възвърнат част от вложените разходи като инвестиция. Ключовото е бързо сдружаване, създаване на борса, на преработваща база, което трябваше да стане много по-рано”, каза Петър Паунов.

Той изрази надежда, че производителите на череши ще се обединят, за да може с едно общо сдружение, да имат единна стратегия и да търсят пазари. Другият проблем е този, че заради по-хладното време в Кюстендил се берат черешите последно от останалите региони, а вече производствените бази са задръстени заради липсата на руски пазар.

„Над 1000 тона череши годишно пътуваха пряко от Кюстендил за Русия, а по косвен път поне още 1000 тона и то на цена над 1 евро. Няма как това да не се отрази, само от руския пазар черешопроизводителите губят 4-5 млн.лева”, допълни Петър Паунов.

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене