Логото на български проект на АЗНОП и Министерството на правосъдието – „Нови партньорства за сигурност и по-добро правосъдие за пострадалите от домашно насилие в градовете Бургас, Търговище, Ловеч, Монтана, Гоце Делчев” -ще присъства трайно в защита на правата на неврокопчани

съдГоце Делчев ще бъде един от петте български града, включен в специален проект за провеждането на превенция от домашно насилие – „Нови партньорства за сигурност и по-добро правосъдие за пострадалите от домашно насилие в градовете Бургас, Търговище, Ловеч, Монтана, Гоце Делчев”, който официално стартира българското сдружение с нестопанска цел АЗНОП (Алианс за защита от насилие, основано на пола) през м. февруари 2015 г. Това се гарантира с присъединяването на града ни чрез сключеното преди дни, на 22 юни т.г., Споразумение за съвместно сътрудничество между РС гр. Гоце Делчев, с председател Марияна Карагьозова от една страна и изпълнителния директор на АЗНОП (член на Европейското лоби за джендър изследвания към европейската столица Брюксел) – Илияна Стойчева, съвместно с председателя на сдружението – Геновева Тишева, от друга. Проектът се изпълнява по Договор за предоставяне на безвъзмездна помощ с рег. № 93-00-71 /13.02.2015 г., сключен с Министерството на правосъдието, а през месец юли т.г. ще бъде проведено в Гоце Делчев и първото специализирано обучение по програма с онлайн платформа на юристи и други експерти (100 души, преди всичко адвокати, съдии, прокурори, представители на следствените служби, охранителна полиция) за повишаване на професионалните им компетенции по въпросите на домашното насилие в страната. За предвидения срок от 18 месеца, основнатато според официалния доклад на АЗНОП за 2014 г. са 25% от всички български жени, от които около 70% не са потърсили помощ от специалист(макар че повечето от половината жертни на тормоз да преживяват насилие в семейството си повече от веднъж седмично.) Ведно с останалите цели – да осигури засилена съдебна защита на пострадалите от домашно насилие лица чрез по-ефективен достъп до правосъдие, устойчиво обучение на магистратите, включително и чрез обвързване с конкретни каузи по защита на пострадалите, АЗНОП се стреми да подсигури по-голяма сигурност на пострадалите с помощта на по-качествени услуги за извършителите на насилие, както и не на последно място нулева толерантност към домашното насилие и другите форми на насилие, основани на пола. По проекта ще се предостави помощ на 50 жертви на домашно насилие, а на 15 души, извършители на домашно насилие ще се предостави за ползване специализирана програма, като е предвидено на бъде изготвен и филм с мнението на водещи експерти, обучите-ли и участници в програмата.

Алиансът е предоставил помощ на 2175 лица, от които 233 са били настанени в 7 кризисни центрове, а тревожната статистика сочи, че през 2014 г. общият брой на съдебните дела в 10-те района, в които работят пълноправно членовете на обединението от 11 НПО в България, е достигнал до 374.

Предстоящият доклад за тази година от участниците в обучението в Гоце Делчев ще цели максимално премахване на джендър стереотипите и на безнаказаността спрямо извършителите на насилие, както и разширяването на влиянието на Алианса, чрез изграждане на устойчиви партньорства с институции и други организации в тази област, за по-ефективно прилагане на ЗЗДН в Р България.

Вестник „Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене