БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ В ПЕРНИК! Свлачище поглъща 3 къщи, стените се цепят като салфетки, евакуираха хората

betstveno    polojenie v p[ernikСвлачище, предизвикано от незаконни минни галерии пропука тази нощ три къщи в Пернишкия квартал „Рудничар“. Сградите са на улица „Пета“, а от две от тях собствениците са изведени и евакуирани в общински жилища. В района е обявено бедствено положение, една от къщите е пред срутване, районът е отцепен от полиция и спасители.

„Къщите са започнали да се пропукват през нощта. Заради форсмажорните обстоятелства бе събран Кризисния щаб. Пътят също е пропукан. Мястото е отцепено и е назначена денонощна полицейска охрана“, обясни кметът Иван Иванов.

Най-тежко е пострадала къщата на Румяна Павлова, тя и съпругът й са я напуснали към 4 часа тази сутрин, когато се чул пукот изпод основите. „Към 4 часа усетихме пропадане на къщата, стените започнаха да се цепят като салфетки, а пода стана на вълни. Сега къде ще посрещна внучето си?“, през сълзи разказа Румяна преживяното. Двамата със съпруга си взели най-необходимите вещи и документи и излезли навън. На съседката Сирма пък двора станал на вълни и се пропукал.

„Това ли трябваше да се случи, та да ни обърнат внимание“, плачеха потърпевшите.

Хората от целия квартал са настръхнали, мнозина се оплакват, че от преживяното са вдигнали кръвно и питат защо продължава това безумие с незаконния добив на въглища.

Теренът, където са входовете на незаконните мини, е собственост на фирма „Елит Груп“. Дружеството е уведомено за случващото се. Извикани са и минни спасители от Бобов дол, които да установят дали в галериите има хора. След като бе установено, че галериите са празни, пристигна тежка техника, с която започва затрупването им.

Незаконните галерии  са с дължина около 20 метра и с дълбочина 15 м. Вътре въздухът бил едва 10% и приличали на лисичи дупки.Тепърва  специалистите от „Геозащита“ ще преценяват дали къщите могат да бъдат укрепени или ще се наложи да бъдат съборени.

„Водим борба с незаконните въглекопачи отдавна, но за жалост това деяние не е криминализирано. Досъдебните производства се прекратяват от прокуратурата“, каза още Иванов.

Общината е предприела мерки за предотвратяване на бъдещи подобни инциденти. Непрекъснато се затрупват подобни галерии, като месечно това струвало около 5 000 лв.Само преди ден бе извършена проверка от две министерства за незаконните галерии, откъдето десетки роми денонощно добиват въглища с риск за живота си. 35 сигнала са подадени през последните две години в Министерството на енергетиката за незаконния добив.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене