Изтече срокът за подаване на годишния финансов отчет

targovski registarТърговци, които бързаха да хванат последния законов срок за подаване на годишния финансов отчет на фирмите си за 2014 г., блокираха търговския регистър. Крайната дата за депозиране на документацията в Агенцията по вписванията изтече вчера и това доведе до дълги опашки и прегряване на интернет страницата на регистъра.

„Всички заявления ще бъдат обработени в срок“, информират от ПИК.Те допълниха обаче, че традиционно както всяка година близо една пета от търговците са чакали до последния възможен момент да подадат документите си. Само в последните два дни в Търговския регистър са постъпили над 80 000 отчета като цифрата все още не е окончателна, тъй като до вчера вечерта пред офисите на агенцията в страната все още се виеха опашки от закъснели търговци. Пред централата на институцията в столицата опашката беше дълга над 200 метра, а търговците и представителите на бизнеса се редяха на нея с чадъри, тъй като в един момент заваля и дъжд.

За да не се стига до напрежение и да се движи по-бързо опашката, беше подсилена и охраната на институцията, като гардовете бяха инструктирани да упътват хората и да ги насочват към гишетата. Според данните на Агенцията по вписванията през последните 48 часа преди изтичане на срока близо 30 000 фирми са изпратили задължителните документи по интернет.

Това означава, че всяка секунда е постъпвало по едно електронно заявление за обработка, изчислиха от институцията. Заради сериозния брой посещения пък интернет страницата на Търговския регистър буквално прегря и редовно изхвърляше потребителите. Останалите 50 000 представители на бизнеса пък се наредиха на опашка, за да депозират документите. Цифрите показват, че само в последните два дни от срока отчет са подали една пета от всички търговци у нас.

По закон всички фирми (еднолични търговци, дружества и кооперации) трябва да публикуват годишните си финансови отчети до 30 юни на следващата година. Ако те не сторят това в срок, законът предвижда глоби от 3000 лв. на неподаден документ, като по закон се изискват между два и пет документа за различните видове дружества. Според данните на Агенцията по вписванията миналата година от общо 500 000 действащи търговци у нас 310 000 са подали задължителния отчет в регистъра.
Годишните финансови отчети се подават в статистиката и НАП най-общо за нуждите на хазната, а в Търговския регистър – по силата на европейска директива с цел информацията за всяка фирма с оборот над петдесет хиляди лева да е публично достъпна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене