Закриват немската клиника в Гоце Делчев, щяла да става център за духовна рехабилитация

1_FassadeНовият директор в Съюза на свободните евангелски общини в Германия, отговарящ за чуждестранната помощ Йост Щалшмид, преди две седмици е бил в Гоце Делчев с идея да закрие немската клиника в града, потърсиха ни разтревожени пациенти. От години тя е собственост на фондация „Символ на надеждата“, която се финансира от евангелската църква в Германия. Йост Щалшмид искал вместо медицински център да превърне сградата в средище за духовна подкрепа на жени пострадали от насилие, нещо като евангелска църква.

С тази информация потърсихме директора на клиниката Готфрид Мюлер, който потвърди, че след пенсионирането на предишния шеф за чуждестранната помощ Дитер Хапел, постът е зает от Иост Щалшмидт, който бил на посещение в Гоце Делчев през месец май. В съобщение до медиите г-н Щалшмидт потвърди, че предстоят промени в немската клиника. Според фондацията населението в региона има нужда от център за социална рехабилитация и интеграция и той щял да бъде изграден именно в сградата на клиниката. Какво ще означава това за медицинския център там, това все още не е решено, отговори Йост Щалшмидт, който заедно с Мая Стоицева от Банско щял да продължи разговорите за изясняване на въпросите.

Фондацията, която стои зад клиниката е правоприемник на фондация „Ендокринни тумори , която всъщност построи сградата през 1999 г. върху терен в центъра на града, дарен с решение на общинския съвет на Гоце Делчев от април 1997 г. По какъв начин немската клиниката ще стане евангелска църква или духовен център, с този въпрос потърсихме един от членовете на фондацията и настоящ общински съветник Иван Белянов.

„Построихме сграда с условие да бъде клиника, а не църква или какъвто и да е център. По настояване на немската страна фондация „Ендокринни тумори“ беше закрита, а ние, българските й основатели, не бяхме поканени да участваме във фондация „Символ на любовта“, която като правоприемник пое и клиниката. Тя се управлява само от немци.

Ако някой се опита да промени статута на клиниката, това ще е грубо нарушение на волята на дарителя на земята. Щом фондацията има идея да създава център за духовна рехабилитация, би трябвало да потърси друга сграда или помещения, без да лишава гражданите от медицински услуги“ -коментира той.

Вестник „Хроника“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене