Connect with us

Култура

ВИДЕО: Днес в Борово празнуваха св. Павел

Published

on

фдс3333С празнично богослужение, водено лично от Н.В.П. Неврокопски митрополит Серафим, в съслужение с Хризистом Майдонис, протосингел на гръцката митрополия Армея и Йерису и на Света Гора в храма посветен на Светите Дванадесет апостоли в село Борово, Община Гоце Делчев, отбелязаха днес денят на св. Павел. Въпреки, че Българската православна църква е отредила вчерашния ден за честване делото на светите Апостоли Петър и Павел, в голяма част от Югозападна България, като днес с особена почит се празнува денят на св. Апостол Павел. „Събор на светите Дванадесет апостола“ е празник след вчерашния ден на апостолите Петър и Павел, но специално отреденият днес ден на св. Павел пак в противоречие с православния календар, Съборът на всички апостоли тук ще бъде отбелязан утре, като храмов празник в село Борово. Съществуват данни за празнуване съборът на дванадесетте апостоли още от IV в., когато по-късно църквата добавила към списъка на 12-те и апостол  Павел, но по традиция, празникът продължава и до днес да се нарича Събор на дванадесетте апостоли.

Според библейски и римски исторически източници, през 68-ма година след Христос, апостол Павел дошъл да проповядва Христовото учение в късно римския град Никополис ад Нестум, чийто доста добре запазени руини могат да се видят на няколко километра от Гоце Делчев. С това някои теолози обясняват особената почит към делото на Апостол Павел, запазила се и до днес в Югозападна България и най-вече в неврокопския край. А в село Борово, по стародавна традиция след църковното служение празникът продължава с народен събор и веселие.гдфгдф

Култура

Логодажките баби влязоха в интерактивната кулинарна карта на България

Published

on

Тарана и домашна юфка приготвят по автентична рецепта бабите от благоевградското село Логодаж. Повечето от тях не са чували за италианската паста, но са убедени, че рецептите им по нищо не отстъпват на известните световни кулинарни шедьоври.

 

„Собрали сме се тука комшийките, па и тия, родата, дойдоа от Селище да ни помогнат, оти много намалееме. Отсявам брашното и забърквам тарана – млекце, вода, брашно и солчица. В това време, като се свърши по нивите всичко – нямаш картофи за вадене, нямаш боб и царевица за бране, и се започва зимовището. Рецептата за тарана я знам от мама и баба и сме бъркали, те сега съм я забъркала, сега ке тура тая жена да я извърти, оти ми се додея на мене. Изморувам се, вари се, може и с млеко, ако нема млеко, защото е забръкана с млеко… и с водичка, па некой я ядат сос захар, друг със сирене, трети с извара. Моят мъж, Бог да го прости, тураше колко тарана, толкова извара“, разказва на автентичен диалект пред „Агро ТВ” Веселинка Бойчева.

Дафинка Бойчева разказва: „По това време на годината вече всичко е прибрано и остава да се направят зимнините. Само преди дни пекохме чушки, правихме лютеници. Защото до Димитровден трябва всичко да е прибрано по мазетата и както самите жени казват – пенсиите са ни малки, но мазетата са ни пълни. Не ни е страх от зимата. Преди година учени от БАН дойдоха, направихме снимки с видеозапис и с тези ястия. Логодаж влезе в интерактивна кулинарна езикова карта на България и всеки, който има желание, може да я види. Картата все още се изготвя от други региони, но за Благоевградска община е включен само Логодаж с три традиционни ястия. Това са зелник, пърженица с чушки и урда, не извара, а урда, и голделия – десерт с тиква и с прясно мляко.в.Струма

pirinsko.com

 

Continue Reading

Култура

Баба Илинка Узунова от Баничан удари 90 –те, от НЧ „Възраждане“ й връчиха грамота „Почитен член“, а родата и приятели спретнаха незабравим празник

Published

on

90 годишен юбилей отпразнува баба Илинка Узунова от гоцеделчевското село Баничан, която е с голям принос към читалищната дейност в селото за опазване и предаване на много песни и стари обичаи.

Дъщерите й, внуците, правнуците и поколения от нейния род също са станали през годините приемници на уменията и знанията на възрастната жена, които те също  пазят и ще предават на бъдещите поколения на Баничан.

По случай 90-я рожден ден на баба Илинка, нейните дъщери,  внуци и правнуци организираха истински празник и заедно с роднини и приятели отпразнуваха подобаващо юбилея ѝ.

Особен дял в празненството имаха самодейците от  НЧ ,, Възраждане ‘’. Те връчиха на баба Илинка заслужена грамота, с която я направиха „Почитен член“ на НЧ“ Възраждане“ село Баничан.

Своята признателност, почит и поздравления към рожденичката, самодейците изразиха и с кратка програма от стари Баничански песни като й пожелаха да бъде жива и здрава още дълги години, и да се радва и на пра-пра внуци.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ