Видео: „Който ми събори къщата – коля го и го излежавам“, заяви циганка от Гърмен /Обзорен репортаж/

феферПри драматична атмосфера, в ромския квартал в Гърмен, държавата най-сетне, влезе в ролята си и започна събарянето на първите пет незаконно построени къщи. „Това няма да ги промени. Би трябвало да се разселят по различни населени места за да се интегрират с българите. Когато живеят на едно място няма как да се очаква промяна у тях“, сподели Иван Байрактаров от ИК на протестите срещу ромската престъпност в Гърмен.

Първоначално, ромите бяха настроени крайно враждебно към днешната акция по събарянето. След кратки преговори с циганските лидери които се проведоха в общинската управа в присъствието на Областния упраеител Бисер Михайлов, зам. областния управител Асим Адемов, представители на контролните органи по незаконното строителство и полицията, стана ясно, че набелязаните къщи ще бъдат съборени, ако собствениците не ги съборят доброволно. Даден бе срок от един час. Убедени от лидерите си, те започнаха доброволно изнасяне на багажа и частично събаряне за да запазят поне част от строителните материали. Жителите на Кремиковци се надяват, че след първите съборени къщи, протестите срещу тях в Гърмен ще престанат.

Някои от „пострадалите“ собственици на незаконни къщи открито заявиха, че това е обявена война срещу тях, и щом държавата не иска мир – ще има война.

На 13.юли е плануван втори етап от събарянето на незаконните къщи. По-нататък ще се продължи поетапното събаряне до като се съборят всичките 124 незаконно построени къщи в квартала, обясниха от областната управа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене