Депутати от СИРИЗА обвиниха България в контрабанда на стоки, компаниите в Северна Гърция отчитат 80-процентов спад в оборота си

сириза

Депутати от СИРИЗА внесоха запитване до министрите на финансите, вътрешните работи и административната реорганизация, в което твърдят, че на гръцко-българската граница се извършва масова контрабанда на стоки, съобщи grreporter.info.
Според тях става дума за незаконен внос на дървесина, печки за отопление, цимент, алуминиева дограма, брашно, торове и други. Като причина за възникването на проблема левите депутати посочват отпадането на проверките на гранично-пропускателните пунктове, както и непровеждането на кръстосани проверки на вносовете след приема на България в ЕС на 1 януари 2007.

В запитването се посочва, че представители на различни търговски сектори в Гърция се оплакват много често за щетите, които им нанася контрабандата със стоки „в рамките на вътрешнообщностната търговия с виртуални или фалшиви фактури без каквато и да е данъчна информация и документи за качество. Когато са налични придружаващите стоките документи се унищожават и от двете страни след предаването им”.

В резултат на контрабандата гръцката държава губи съществени приходи, а гръцките компании в същите сектори стават жертви на нелоялна конкуренция. „Компании, които произвеждат биомаса, системи за отопление, цимент, алуминиева дограма, торове и други са най-засегнатите, тъй като приходите им непрекъснато намаляват. В много случаи понижението достига до 60 на сто и всичко това засяга пряко заетостта”.

Правителствените депутати посочват като характерен пример компаниите – производителки на биомаса.

„По данни на Гръцкото дружество за биомаса над 55 000 тона пелети и 200 000 тона дърва за огрев са били внесени в Гърция с виртуални фактури. От дружеството са информирали компетентните гръцки служби, че шофьорите на камионите носят фалшиви фактури с фалшива данъчна информация и невалидни имена на получателите, които впоследствие унищожават. След приемането на България в ЕС митническите проверки са отменени и се изискват само паспортите на шофьорите. В същото време крайният получател не се интересува да получи законна фактура за закупуването на горивото, в резултат на което подсилва цялостната система на укриване на данъци и контрабанда”.

Депутатите от СИРИЗА посочват, че ситуацията е подобна и в сектори като производството на алуминиева дограма, който освен от икономическата криза и спирането на строителството сега се оказвал заплашен и от контрабандата със стоки.

„В резултат на всичко това компаниите в Северна Гърция отчитат 80-процентов спад в оборота си, а той е довел до закриването на половината от фирмите за алуминиеви профили и на 4 големи завода”, пишат гръцките парламентаристи.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене