Въвеждат радари за контрол скоростта по магистралите

76580-632x358

Въвеждат радари за контрол на средната скорост по магистралите. Това съобщи пред журналисти шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. По думите му, това е една от мерките за справяне с войната на пътищата, която все още се обсъжда с „Пътна полиция“. Проектът, който АПИ подготвя, предвижда да се ползват и стационарните камери на МВР. Лазаров припомни, че в момента подобни уреди за засичане на средната скорост на автомобилите работят експериментално на АМ „Люлин“.

Според шефа на „Пътна полиция“ с войната по пътищата можем да се справим само със строги наказателни санкции. Такава е и идеята за въвеждане на контрол на средната скорост по магистралите.

„Тоест от Бургас до София и обратно и един километър да надвишите показателя за средна скорост за движение, ще се налагат административни наказания „, каза шефът на „Пътна полиция“.

Лазар Лазаров обясни, че новите съоръжения ще се различават от сега действащите мобилни и стационарни камери на „Пътна полиция“, които следят за нарушения само в определени участъци на пътя.

Предвиждаше се устройствата за контрол на средната скорост да заработят още през 2012 г., когато бяха закупени, но те са получили сертификати от Института по метрология едва през есента на миналата година. Тогава са монтирани и първите експериментални радари, припомни Лазаров.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене