Минка Капитанова, кмет на Гърмен: Общината няма възможност да настани ромските семейства от съборените жилища

57-01-11-Минка

Очаква се да има напрежение при събарянето на незаконните постройки в Гърмен. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на общината Минка Капитанова. По думите й, допълнителното полицейско присъствие в деня на събаряне е задължително. Тя каза още, че общината няма възможност за настаняване на ромските семейства, тъй като няма общински жилища.
„Една част от хората си отидоха по местата, откъдето са дошли, но има хора, които са родени в община Гърмен и няма къде да отидат“, обясни Капитанова. Тя допълни, че след събарянето на самите постройки ромите ще трябва да предприемат законната процедура, за да си построят къщи. Според кмета в момента няма напрежение, но всяка вечер ромите символично провеждат поход от центъра на Гърмен до началото на квартала им.
„Надявах се, че тези протести ще спрат, след като ромите поставиха ултиматум до 18 юли. Те предполагат, че институциите няма да вземат необходимите мерки и затова превантивно продължават с тези протести. Предполагам, че ще се стигне до някакво примирие, но не на този етап. Все още е рано и мисля, че раната не е заздравяла“, коментира Минка Капитанова.
Тя каза още, че са необходими спешни мерки, свързани със социалната политика и овладяване на престъпността, за да не ескалира напрежението и в други райони в страната.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене